Surse: „Greii” din PNL nu se vor mai regăsi pe listele pentru europarlamentare. Cine îi va înlocui pe Rareș Bogdan și Vasile Blaga

Data actualizării: Data publicării:
ciuca-rares-bogdan-bode-iulian-dumitrescu-motreanu-1536x1024 (1)
Partidele au început deja încălzirea pentru europarlamentarele de anul viitor. Foto: Inquam Photos / George Călin

Partidele au început deja încălzirea pentru europarlamentarele de anul viitor. Startul îl dau liberalii, care vor avea ședințe joi și vineri, urmați de social-democrați săptămâna viitoare. Primul lucru și cel mai important, trebuie să decidă dacă vor merge împreună, în coaliție, sau pe liste separate. Apoi vor discuta despre numele din fiecare partid. Potrivit surselor Digi24, unii lideri din PNL care se află acum la Parlamentul European nu se vor mai regăsi pe liste.

 

Ema Stoica, jurnalist Digi24: Este printre puținele dăți în care vedem că PNL ia startul în discuțiile despre ceva în Coaliție. Trebuie să discute ce vor face, dacă merg sau nu împreună cu PSD mai departe. Din informațiile pe care le avem, au făcut mai multe sondaje, atât în PNL cât și în PSD. Acestea nu arată prea bine pentru o viitoare coaliție. 

Votanții liberali par mai degrabă că își doresc ca partidul să meargă singur la aceste alegeri. Acum trebuie să facă și calculele interne. 

Numele fostului șef SRI, Eduard Hellvig, este vehiculat, de mai multe surse din PNL, în vârful listei făcute de liberali. Noi jurnaliștii am întrebat de foarte multe ori la conferințele de presă dacă s-ar afla pe vreo listă pentru anul viitor. Nu au negat niciodată. Au spus că este un om pe care partidul îl va reprimi, dacă Eduard Hellvig își dorește acest lucru. Din informațiile noastre, la PNL una dintre variante ar fi ca el să deschidă lista la europarlamentare, pentru că așa încearcă partidul să tragă cumva lista. PNL a câștigat în 2020 la ultimele alegeri europarlamentare. Acum nu arată prea bine sondajul pentru PNL, de aceea încearcă să aducă și oameni noi în peisaj. 

Pe această listă s-ar mai afla primarul Clujului, Emil Boc, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, actualul europarlamentar Siegfried Mureșan, ministrul educației, Ligia Deca, ministrul de externe, Luminița Odobescu și ministrul de interne, Cătălin Predoiu. 

Actualii europarlamentari precum Rareș Bogdan, Vasile Blaga, Mircea Hava nu vor mai candida pentru un nou mandat, fiind nevoie de ei în teritoriu, potrivit surselor Digi24. 

La PSD lucrurile sunt mai simple, cel puțin în privința oamenilor care vor candida, pentru că vorbim despre oameni care se află deja în partid. Lista ar urma să fie deschisă de actualul europarlamentar Mihai Tudose. Propunerea a fost anunțată deja de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Tudose ar urma să se ocupe de campanie. Ciolacu are nevoie de un om important să facă acest lucru. 

Un alt candidat pe lista PSD ar putea fi Carmen Orban, mai puțin cunoscută în spațiul public. Ea a stat destul de mult în spatele camerelor de filmat, fiind în momentul de față consilier pe probleme de sănătate la Cancelaria premierului Marcel Ciolacu. Ea a apărut în mai multe scandaluri privind declarația sa de avere. Aceasta este din Buzău, la fel ca Marcel Ciolacu. 

Pe lista PSD s-ar mai afla și europarlamentarii Victor Negrescu și Claudiu Manda.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri