Marius Budăi și-a dat demisia după o discuție cu Ciolacu

Data actualizării: Data publicării:
locul lui budai gol la guvern
Marius Budăi și-a dat demisia după o discuție cu Ciolacu. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat joi dimineață că va demisiona, după ce a avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu.

ACTUALIZARE 12.20 După demisia lui Budăi, interimar la Ministerul Muncii va fi vicepremierul Marian Neacșu, potrivit unor surse politice. 

ACTUALIZARE 11.25 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de guvern, demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, pe care o consideră un „gest de onoare”.

Știrea inițială

Demisia lui Budăi vine în contextul scandalului azilelor groazei. Este prima demisie la un nivel atât de înalt din partea unui oficial în acest caz.

În urmă cu câteva zile, Marius Budăi spunea: „demisia mea nu contează. Ce este important în momentul de față e să fie rezolvate toate problemele din centre”.

Demisia lui Marius Budăi a fost solicitată de ONG-uri, însă în spatele ușilor închise și cei din PNL au cerut ca Marius Budăi să plece din fruntea ministerului Muncii.

Între timp, au apărut noi detalii din dosarul-mamut legat situația bătrânilor de la azilele groazei. Deranjat de vizitele inopinate ale reprezentanților Centrului de Resurse Juridice la sediile căminelor de bătrâni, unde constatau condițiile inumane în care erau ținuți bătrânii, Ștefan Godei, șeful Asociației Sfântul Gabriel cel Viteaz și - potrivit procurorilor DIICOT - liderul grupului infracțional, și-a exprimat în mod deschis dorința ca ONG-ul să fie închis. Când i s-a spus că nu se poate, a vrut ca măcar contractul dintre CRJ și Ministerul Muncii, pe baza căruia ONG-ul avea acces în azilele de bătrâni, să „dispară”. Coincidență sau nu, la nici o lună distanță, Ministerul Muncii trimitea o adresă cu ștampila ministrului Marius Budăi, prin care înștiința CRJ că a denunțat unilateral contractul dintre minister și ONG.

În urmă cu trei zile, fostul premier liberal Theodor Stolojan a spus la Digi24 că ministrul Familiei, Gabriela Firea, și ministrul Muncii, Marius Budăi, ar trebui să demisioneze după scandalul „azilelor groazei”. El spunea că în prima ședință a PNL îi va cere președintelui partidului, Nicolae Ciucă, să pună această problemă în coaliția de guvernare. Întrebat cine ar trebui să-și asume răspunderea politică pentru căminele în care vârstnicii erau bătuți și înfometați, Stolojan a spus, la Digi24: „Nu domnu Ciolacu, pentru că abia l-am instalat în funcție. Dar există miniștri care sunt de mult timp în funcție - ministrul Muncii, ministrul Familiei. Ce înseamnă ministrul Familiei? Bătrânii nu fac parte din familie?”, a spus Stolojan. 

După ce au apărut primele informații legate de ororile la care erau supuși bătrânii în azilele din Voluntari, Marius Budăi spunea într-o conferință de presă că în dosarele de acreditare a găsit fotografii care arătau imagini total diferite față de cele prezentate în ultimele zile. "Ceea ce m-a contrariat foarte mult e ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, o discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public. Trebuie să fim foarte atenţi la fotografiile pe care vi le arăt care sunt într-o discrepanţă majoră cu ce au prezentat procurorii DIICOT. Veţi vedea că sunt nişte condiţii de lux, în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum. Eu sper şi cred, şi pozele continuă sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi, cu condiţiile de locuit. Lipsesc de aici din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni, însă discrepanţa fiind uriaşă trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva. Toate aceste probe, începând cu februarie 2023 au fost puse la dispoziţia DIICOT şi sper ca aceste organe să facă lumină cât mai rapid", declara Marius Budăi. 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri