Tanczos Barna: „În fiecare zi plec de la minister cu speranța că colegii revin la sentimente mai bune și găsesc o soluție de compromis”

Data actualizării: Data publicării:
tanczos barna face o declaratie de presa
Ministrul Mediului, Tanczos Barna Foto: Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că există încă posibilitatea ca USR PLUS și PNL să găsescă o cale de împăcare, pentru că nu există o alternativă la actuala coaliție. Pentru ca acest lucru să se întâmple, însă, va fi nevoie de o soluție de compromis și de noi negocieri, spune ministrul.

Tanczos a comentat decizia premierului Florin Cîțu de a sesiza Curtea Constituțională în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR.

„Ar fi chiar bine să avem o clarificare din punct de vedere pdv constituțional. Cel mai important e ca procedurile și legea să fie respectate și în Parlament, și în cadrul procedurii de dezbatere a moțiunii. Sper ca acest lucru să se clarifice cât mai repede, inclusiv printr-un răspuns de la CCR, și lucrurile să se calmeze cât se poate de repede, pentru că văd că se întâmplă din oră în oră lucruri noi și nu e bine pentru guvern. Aș vrea să mă concentrez pe problemele de la minister, pentru că avem destule”, a spus ministrul.

Întrebat ce vor face parlamentarii UDMR, dacă mâine se va citi moțiunea de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, Tanczos a spus: „Vom analiza azi situația creată cu convocarea plenului și vom lua o decizie. Cel mai important e să se respecte regulamentul”.

El a precizat că acest lucru ar trebui discutat în grupurile UDMR din Camera Deputaților și din Senat.

„Avem colegi în Birourile permanente, avem colegi juriști, care cunosc regulamentul foarte bine. Cu ei de față vom lua o decizie pentru a termina cât mai repede această criză”, a spus ministrul.

„În fiecare zi plec de la minister cu speranța că în timpul serii, în timpul nopții colegii din celelalte două partide revin la sentimente mai bune și găsesc o soluție de compromis. În cazul plenului de mâine, conducerea e asigurată de președinții celor 2 camere. Deciziile sunt în mâinile celor care conduc Senatul și Camera. Nu am putea influența hotărâtor deciziile luate de cei doi”, a adugat el.

Întrebat dacă mai există o posibilitate de împăcare între PNL și USR PLUS, Tanczos a răspuns: „Eu cred că da, pentru că alternativă la această coaliție nu există. Dacă vrem un guvern cu susținere parlamentară și un guvern care să asigură implementarea acestor reforme asumate și în fața Comisiei Europene, e nevoie de împăcare, de un compromis din partea tuturor, ca să revenim în situația dinainte de criza politică și să mergem mai departe împreună cu guvernarea”.

„În condițiile în care colegii (din USR PLUS, n.r.) cu care am lucrat foarte bine, au demisionat, nu mai putem spune că sunt la guvernare. Dacă revin și susțin în Parlament guvernul, atunci lucrurile trebuie rediscutate. Va fi destul de greu, pentru că s-au spus multe vorbe grele. Vor fi foarte multe răni care trebuie să se vindece și trebuie să fim suficient de raționali și maturi din punct de vedere politic ca să luăm decizii bune. Va fi greu, dar sunt convins că se poate”, a spus Tanczos Barna.

„Dacă vrem ca această coaliție să meargă mai departe, va fi nevoie de compromis, de o nouă negociere. Dacă există intenție din partea tuturor, ne putem așeza la aceeași masă și putem relua discuțiile”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri