Tensiuni în USR după ce conducerea a amânat desemnarea lui Nicușor Dan drept candidatul partidului la Primăria Capitalei

Data actualizării: Data publicării:
dan barna in conferinta de presa
Dan Barna Foto: INQUAM Photos/George Calin

Mai mulți membri în conducerea centrală a USR, Biroul Național (BN), sunt revoltați după decizia de amânare a desemnării candidaților care nu sunt membri de partid la alegerile locale de anul viitor, au declarat surse politice pentru G4media.ro. Dacă în USR se duc lupte interne pentru desemnarea candidatului, PLUS l-a desemnat deja pe Vlad Voiculescu, iar candidatul Alianței USR-PLUS va fi decis între Voiculescu și reprezentantul USR.

„Toate alegerile în care sunt incluși non-membri se amână până va fi reglementat modul în care ei pot candida. BN se angajează să propună la primul CP un regulament în care non-membri și independenții să poată candida”, a fost deczia adoptată azi-noapte de conducerea centrală a USR. Consiliul Politic (CP) a fost convocat pentru data de 30 noiembrie, după alegerile prezidențiale.

Decizia BN al USR vine după ce membrii USR București au votat în cadrul unui referendum intern ca Nicușor Dan să poată fi susținut de partid pentru a candida la alegerile locale de anul viitor pentru funcția de primar general al Capitalei. După ce Biroul Național a luat această decizie, pe grupurile interne din partid s-au scris mesaje dure la adresa conducerii.

„Acest amendament (amânarea desemnării canddaților care nu sunt membri USR – n. red.) putea să se numească amendamentul Nicușor Dan, pentru că despre asta a fost vorba în mod real. S-au spus cuvinte grele de la cel mai înalt nivel, chiar din ălea care încep cu f”, a scris europarlamentaur USR Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al formațiunii, pe un grup intern de comunicare al partidului, publicat de G4Media.

„Dacă Echipa Barna nu va pricepe că nu mai poate continua să conducă partidul ăsta cu majorități mustață de 12-13, călcând orice altceva în picioare, așa cum a făcut-o în ultimele luni în BN-ul precedent cu majorități mustață de 11, atunci tare mi-e teamă că din cea mai mare speranță a României din ultimii treizeci de ani ne vom transforma teribil de repede în cea mai mare dezamăgire a ultimilor treizeci de ani”, a scris și deputatul Tudor Benga, membru în conducerea centrală a USR.

„Am impresia că suntem conduși de o majoritate care e gata să vândă pe mărunțiș povestea USR”, a fost reacția senatorului Cristian Ghica, membru și el în BN al USR.

„În această seară 13 membri BN au decis că votul membrilor USR București nu contează (…) 13 membri BN sabotează propriul partid, punând bețe în roate candidatului potențial al USR, membru fondator al USR, în favoarea candidatului PLUS (13 membri BN au arătat că nu au nici un respect față de dorința membrilor. Politica la firul ierbii a rămas un vis frumos. Nici un argument rațional nu a contat în dezbatere”, a scris și Dumitru Dobrev, membru al conducerii centrale a partidului.

Contactat de Europa Liberă, președintele USR Dan Barna, a declarat că decizia convocării unui comitet politic nu este îndreptată împotriva lui Nicușor Dan, ci „dimpotrivă, este o decizie de proces firească. Alianța USR-PLUS și USR, în cazul de față va susține candidatul care are cele mai mari șanse să devină candidat unic împotriva Gabrielei Firea.”

„Eu nu vreau ca Nicușor Dan să pățească ce am pățit și eu, știți că am fost contestat imediat după congresul de alegere. Procesul și contestațiile au durat doi ani și ne-au pus aproape în situația de a nu putea candida la europarlamentare (...) Neavând o prevedere clară privind susținerea candidaților independenți e nevoie să stabilim un regulament, tocmai pentru a avea deschisă calea de a-l susține și pe Nicușor Dan”, a mai explicat președintele USR.

În ceea ce privește viitoarea negociere cu PLUS, partid care l-a desemnat deja pe Vlad Voiculescu, fost ministru al sănătății, să fie candidat pentru Primăria Capitalei, Barna a declarat că are încredere că mecanisemele alianței vor duce la susținerea celui mai bine clasat candidat.

Într-un comunicat oficial, transmis joi dimineață de USR, se precizează că era necesară această amânare deoarece nu există prevederi statutare referitoare la susținerea de către partid a unor candidați independenți, cum este Nicușor Dan, și că este nevoie de adoptarea unui regulament în acest sens.

”Ca urmare a adoptării acestui regulament, Nicuşor Dan, de exemplu, va putea propune USR să-l sprijine ca independent la alegerile pentru Primăria Bucureşti, iar USR va putea decide în mod statutar dacă îi oferă susţinere”, precizează ccomunicatul USR”, se precizează în comunicatul USR.

Pentru candidatura de anul viitor pentru Primăria Capitalei, Alianța USR-PLUS ar trebui să desemneze un singur candidat, în urma unei proceduri interne agreată de conducerea celor două partide. Din partea PLUS, a fost deja desemnat în cadrul partidului fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Săptămâna trecută, președintele USR, Dan Barna, a declarat că ar susține ideea unui candidat unic al opoziției pentru Primăria Capitalei și că Nicușor Dan e un om cu „șanse bune”, dar există în acest sens o competiție cu Vlad Voiculescu, candidatul PLUS, și de aceea trebuie stabilit concurentul cu cea mai mare probabilitate de a câștiga.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...