Exclusiv Theodor Stolojan spune că sistemul fiscal românesc trebuie regândit: „Cred că a sosit timpul să modificăm această cotă unică”

Data actualizării: Data publicării:
ID291207_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Theodor Stolojan a precizat la Digi24 că sistemul fiscal din România are multe anomalii şi că trebuie corectat. Sursa foto: INQUAM/ Octav Ganea

Fostul premier al României și economist la Banca Mondială, Theodor Stolojan, a afirmat, la Digi 24, că România are nevoie de măsuri economice cu efect imediat, printre care, cota unică să fie modificată. Theodor Stolojan a mai subliniat că, înainte de a fi introdusă o eventuală taxă pe tranzacţiile bancare, trebuie ca guvernanţii să spună de ce au nevoie de aceasta.

Theodor Stolojan a afirmat, la Digi 24, că trebuie făcută o analiză serioasă a fiecărui sector public, înainte ca viitorul guvern să ia măsuri fiscale. Acesta a menționat că, deși s-a numărat printre cei care au susținut introducerea cotei unice, în urmă cu 20 de ani, a sosit momentul ca aceasta să fie modificată. 

„Partidul National Liberal are și el o mantră. Dom'le, nu vrem să modificăm cota unică, dar n-am văzut nicio analiză serioasă nici în Partidul Nacional Liberal, dacă nu cumva. În etapa actuală cred că a sosit timpul să modificăm această cotă unică. Eu am susținut-o, am fost unul dintre cei care am susținut-o și am introdus-o la 1 ianuarie 2005”, a spus la Digi24 fostul premier.

Stolojan: România are nevoie de măsuri cu efect imediat

„Trebuie să luăm și niște măsuri cu efect imediat. Și ați văzut, cum spuneați dumneavoastră, se discută de taxa de solidaritate 20% pentru veniturile care depășesc 10.000 de lei. Iar eu aici vin și spun un lucru foarte simplu. Vrem să dăm în cap exact clasei de mijloc pe care o considerăm esențială pentru democrație, pentru economia de piață”, a spus la Digi24 fostul premier.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

De asemenea, Theodor Stolojan a precizat că sistemul fiscal din România are multe anomalii şi că trebuie corectat.

„Sistemul fiscal din România, aşa cum spuneam, are foarte multe anomalii. Şi el trebuie corectat într-o gândire de ansamblu. Şi vă dau un exemplu, noi avem o serie de provocări. De exemplu, se extind tot mai mult vânzările de maşini electrice. Deci, presupunem că în următorii ani scad vânzările de motorină de benzină. Noi avem accize foarte mari la motorină. Cu ce vom înlocui aceste accize dacă tot mai mult populaţia trece pe autovehicule electrice, care consumă energie electrică şi nu motorină sau benzină? Deci iată o provocare care stă în faţa sistemului fiscal românesc şi care trebuie regândit”, a mai explicat acesta la Digi24.

Avertismentul fostului premier vine în contextul în care Guvernul ar putea adopta o taxă universală pe toate plățile din România.

Pe masa discuțiilor privind măsurile de echilibrare a bugetului, incluzând creșteri de taxe și tăierea unor cheltuieli din sectorul bugetar, a fost avansată, dinspre mediul de afaceri, și ideea unei taxe universale aplicate tuturor tranzacțiilor, pe „orice mișcare de bani din economie”, au spus pentru Profit.ro surse politice.

Potrivit sursei citate, Guvernul ar urma să încaseze comisioane de la clienții băncilor, până la 3 lei pe tranzacție.

Argumentul ar fi cel al unei baze impozabile extrem de largi care, combinată cu o rată infimă, poate genera venituri substanțiale pentru buget.

Ce este taxa pe orice „mișcare de bani”

Spre deosebire de impozitele tradiționale, care se pot sustrage sau evita mai ușor, o astfel de taxă micro per tranzacție ar cuprinde practic toate fluxurile financiare, scrie sursa citată.

Băncile comerciale și ceilalți procesatori de plăți ar acționa practic ca agenți de încasare ai statului, reținând taxa în momentul procesării fiecărei tranzacții, similar felului în care astăzi rețin comisioane bancare sau anumite impozite la sursă.

 

Editor : Iulia Bălăianu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie