Titus Corlățean, despre Kosovo: Există nişte realităţi politice în Balcani pe care nu le putem ignora

Data publicării:
29032013-2013-04-19-11h23m28s252

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo să facă acest lucru cât mai curând.

„Rezoluţia adoptată de Parlamentul European este un document politic important adoptat de o instituţie importantă a UE şi evident că ne vom apleca cu atenţie asupra acestei rezoluţii. Nu e prima dată când spunem asta la nivelul Guvernului. Există nişte realităţi politice, nişte evoluţii în Balcani pe care nu le putem ignora”, a declarat Titus Corlățean, ministrul Afacerilor Externe. 

Acesta a precizat că dialogul a avansat şi este aproape de a da rezultate între Belgrad şi Pristina.

„Dacă Belgradul şi Pristina dialoghează şi avansează spre o înţelegere, noi, ceilalţi, trebuie să fim extrem de atenţi la aceste evoluţii. Pe de altă parte parte state care nu au recunoscut şi nu şi-au schimbat poziţia până acum precum Slovacia şi Grecia au contacte politice, au anumite proiecte de ordin economic. Sunt realităţi politice pe care şi noi trebuie să le examinăm şi trebuie să le discutăm de o manieră corectă atât la nivelul Parlamentului, între diferite partide politice, la nivelul preşedinţiei”, a mai spus Corlățean.

El a adăugat că, în România, poziția de nerecunoaştere a impus şi o poziţie exprimată de Parlamenul României. 

„Într-un astfel de subiect este înțelept să nu vorbim de orizonturi de timp, dar o bună colaborare cu statele care nu au recunoscut până acum este o necesitate”, a conchis Titus Corlățean. 

Pe același subiect, premierul Victor Ponta a spus că România trebuie să meargă alături de familia europeană în cazul Kosovo. „Trebuie să mergem alături de familia europeană”, a spus Victor Ponta, potrivit Mediafax.  

Rezoluția Parlamentului European

Rezoluţia, care are valoare de recomandare, se referă la progresele înregistrate de Kosovo în parcursul spre integrarea europeană şi a fost elaborată de raportorul Ulrike Lunacek.

Documentul, adoptat cu o largă majoritate de eurodeputaţi, evidenţiază perspectiva europeană clară a Kosovo şi îndeamnă statele membre UE care nu au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe să facă acest lucru cât mai rapid.

Joi dimineaţă, PE a adoptat, de asemenea,  o rezoluţie privind situaţia Serbiei, îndemnând Consiliul European să confere Serbiei un termen clar pentru începerea negocierilor în vederea integrării europene. Cele două rezoluţii intervin în contextul în care negocierile dintre Serbia şi Kosovo privind normalizarea relaţiilor stagnează.

Cinci dintre cele 27 de state membre UE nu recunosc independenţa Kosovo: România, Spania, Grecia, Slovacia şi Republica Cipru. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri