Exclusiv Traian Băsescu, despre candidatura lui Iohannis la NATO: „Nu are nicio șansă”

Data actualizării: Data publicării:
klaus iohannis
Foto: Klaus Iohannis, președintele României / sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis nu are nicio șansă să ajungă secretar general al NATO, a afirmat Traian Băsescu, la Digi24. Fostul președinte al României nu îi dă prea mari șanse de reușită lui Iohannis nici la una dintre funcțiile de la vârful Uniunii Europene.

„Dânsul stie mai bine ce aspirații are. Eu, din ce știu, ca proceduri și practici ale acestor instituții, la NATO nu are nicio șansă. În ceea ce privește o funcție înaltă la UE, șef de Comisie, de Consiliu, șeful politicii externe sau președintele Parlamentului, una din funcții e exclusă, cea de președinte a Parlamentului. Mai rămân trei, acolo sunt Franța, Germania, Olanda, adică marii contributori, ce faci cu ei?”, spune Băsescu.

Potrivit acestuia, „e greu de presupus că din trei funcții, una va fi alocată României”.

„Eu îi doresc succes, dar trebuie o bătălie diplomatică formidabilă pentru a obține una dintre cele trei funcții disponibile. Foarte probabil, PPE va rămâne cel mai mare partid și va avea posibilitatea să opteze pentru opțiunea de președinte al Comisiei Europene, unde deja au anunțat-o pe Ursula von der Leyen ca opțiune. În același timp, Franța spune Mario Dragi, care e un mare economist, a fost și premier al Italiei, ca neutru. Aici e problema lui. Nu îi contestă nimeni calitățile, dar e neangajat politic. Iar pentru PPE ar fi foarte dificil să ia un tehnocrat care nu vine la grup, când este chemat”, a explicat Băsescu.

„Rămâne de văzut. Oricum, primul favorit este Ursula von der Leyen, cu care a plecat PPE în această campanie. Dacă mă întrebați, eu nu aș vota-o, pentru povestea cu vaccinurile și pentru povestea cu Green Deal”, a ai adăugat Băsescu.

Întrebat dacă diplomația românească este suficient de puternică încât să îi asigure președintelui Iohannis o funcție înaltă în UE, Băsescu a afirmat că nu este, „dar poate fi suficient de insistentă”.

Fostul președinte a mai spus, de asemenea, că l-ar fi votat pe Klaus Iohannis dacă ar mai fi fost în Parlamentul European.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri