Turcan: Pensiile ar putea fi modificate și cu 25%, și nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR

Data publicării:
raluca turcan
Raluca Turcan, deputat PNL. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Fostul minstru al muncii, Raluca Turcan, scrie pe Facebook că „pensiile în România ar putea fi modificate și cu 25%, și nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR”. Ea spune că tema procentului din PIB de 9,4% „care trebuie modificat la Bruxelles, pentru a crește pensiile, este una falsă și incorectă pentru milioane de pensionari”.

„Dacă ar exista o decizie politică, astăzi, pensiile în România ar putea fi modificate și cu 25%, și nici atunci nu s-ar atinge pragul de 9,4 % din PIB, inclus în PNRR.

Tema procentului din PIB de 9,4% care trebuie modificat la Bruxelles, pentru a crește pensiile, este una falsă și incorectă pentru milioane de pensionari. Este o manipulare politică prin care ministrul muncii încearcă să se derobeze de responsabilitățile funcției. Ministrul PSD al Muncii aruncă fumigene știind bine că ministrul PSD al Finanțelor nu are de unde să îi dea banii pentru o creștere foarte mare a pensiilor.

PNRR nu conține altceva decât obligațiile de reformă ale guvernului României. De aceste obligații nu poate fugi niciun ministru.

La sfârșitul anului 2020, la prima variantă a PNRR, Ministerul Muncii nu primea niciun ban din PNRR.

În doar câteva luni, am reușit să îi obținem cu două obiective:

- Reforme: pensii, salarii, asistență socială;

- Investiții în infrastructura socială și digitalizare.

În felul acesta, oricine devine premier și ministru al muncii are obligații majore legate de modernizarea legislației naționale. E simplu: bani contra muncă!

Viziunea mea, și accentuez, a mea, întrucât Coaliția nu s-a pronunțat pe varianta finală, este ca pentru a sprijini oamenii cu venituri mici afectați de creșterile de prețuri pot fi luate următoarele măsuri:

- Până la finalizarea proiectelor mari de lege pe pensii publice și speciale, să fie modificat rapid plafonul de impozitare, prin creșterea plafonului de la care se plătește impozit, pentru a face o diferențiere constituțională între pensiile aflate în plată;

⁃ Creșterea de la 1 ianuarie a punctului de pensie cu maximum posibil. Atenție! Cu această majorare, cresc cu același procent și cele foarte mici și cele mari, de 20.000 de exemplu;

- Acordarea chiar de anul acesta a unor ajutoare de tipul one-off, ca o singura plată, pentru cei cu venituri mici - fie că vorbim de pensionari, fie că vorbim de angajați sub un anumit plafon;

- Creșterea beneficiilor de asistență socială, prin majorarea ISR (Indicele Social de Referință). Beneficiile raportate la ISR sunt: ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului și al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori și ajutorul pentru refugiați);

- Aducerea pensiilor speciale cât mai aproape de contributivitate;

- Majorarea salariului minim care îi sprijină în special pe angajații din mediul privat!”, arată mesajul deputatului PNL Raluca Turcan pe Facebook.

Premierul Nicolae Ciucă spune că o renegociere a Planului Național de Redresare și Reziliență ar însemna pierdere de timp și de resurse. În schimb, vor fi înlocuite punctual proiecte care nu au șanse să fie terminate la timp, a explicat premierul în ședința de Guvern.

Ciucă a declarat joi, la Bruxelles, că la întâlnirea pe care a avut-o cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a convenit înlocuirea limitei de 9,4% prevăzută în PNRR pentru bugetul de pensii cu un indicator de disciplină financiară.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seară, că este de acord cu o mărire de cel puțin 15% a pensiilor, „dacă este totul sustenabil” și a vorbit despre posibilitatea ca anumite categorii de pensionari să primească un anumit procent, minimum 10%, „şi mergem pe urmă pe zonele vulnerabile”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...