Unul din zece parlamentari a fost cercetat de ANI sau DNA

Data publicării:
parlamentul romaniei crop ingust - mfax-17

Unul dintre cei mai activi parlamentari, când vine vorba de iniţiative menite să restrângă atribuţiile inspectorilor de integritate este deputatul UDMR, Mate Andras Levente. Parlamentarul este anchetat penal pentru conflict de interese, după ce ANI a descoperit că şi-a angajat soţia la cabinetul parlamentar din Cluj.

La mine este foarte clară situaţia, inclusiv parchetul a zis că nu există conflict de interese. Că am angajat-o pe soţia..Patru luni de zile a lucrat”, a declarat deputatul pentru Digi24.

Mate Andras Levente este unul dintre parlamentarii care ar beneficia de prevederile Codului penal modificat. În aceeaşi situaţie este şi deputatul Ghervazen Longher. El este primul parlamentar trimis în judecată pentru conflict de interese de natură penală, după ce şi-a angajat fratele la biroul de parlamentar. Dosarele celor doi sunt judecate de Curtea Supremă de Justiţie.

Printre alte nume sonore achetate pentru conflict de interese penal sunt Oana Niculescu Mizil, Florin Pâslaru sau Marian Neacşu. În total 12 aleşi.

Codul Penal modificat prevede şi dezincriminarea a două infracţiuni - luarea de mită şi abuzul în serviciu, în cazul parlamentarilor. Deputaţii care şi-au dat votul pentru a gira aceste modificări spun că un senator sau deputat nu poate fi acuzat de luare de mită nici acum.

Nu cred că va fi vreunul acuzat, pentru că traficul de influență este tipic funcției, atunci când nu administrezi, nu poți lua nici mită, nu poți face nici abuz de serviciu”, arată senatorul PSD Miron Mitrea.

Procurorii anticorupţie l-au trimis, totuşi, pe Adrian Severin în judecată pentru luare de mită. E drept, este europarlamentar, dar are acelaşi statut ca şi un ales român.

Adrian Severin a fost acuzat că a negociat primirea sumei de 100.000 de euro anual, pentru a depune amendamente favorabile unei companii private în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. El a căzut în plasa unei investigaţii făcute de jurnalişti britanici, iar acum este judecat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri