USL, săptămâna atacurilor. Liderii PSD și PNL s-au certat pe tema Codului Penal și conducerii TVR

Data publicării:
ruptura USL

Legea amnistiei şi modificările Codului Penal i-au făcut pe Crin Antonescu şi Victor Ponta să ajungă la atacuri dintre cele mai vehemente. Numirea, în final, al unui nou şef la TVR a readus pacea în interiorul USL cel puţin pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

„Anul 2013 se termină din păcate cu această idee: USL este de fapt un eşec anunţat şi o despărţire care umează să se întâmple dacă nu mâine, poimâine”, a declarat Crin Antonescu - preşedintele PNL.

Scandalul a fost stârnit de modificările la Codul Penal şi de promovarea Legii Amnistiei, care ar fi dus la eliberarea unor infractori având condamnări mai mici de şapte ani.

Crin Antonescu a susţinut că a fost împotriva schimbărilor, dar Victor Ponta l-a contrazis.

„Antonescu şi-a mintit colegii pentru că am fost la USL 12 persoane când a fost de acord cu legea amnistiei”, a spus Victor Ponta.

„Spre deosebire de alţii nu am fost dovedit mincinos”, s-a apărat Crin Antonescu.

A fost un nou moment în care s-a invocat ruperea Uniunii Social Liberale.

„Dacă genul ăsta de lucruri continuă, mă tem că este iminentă o rupere a USL”, spunea Crin Antonescu.

„E problema domniei sale, eu nu vreau să rup USL. Dacă vrea domnia sa...”, a fost replica lui Victor Ponta.

Tensiunea a crescut, marţi, la votul pentru şefia TVR. În absenţa PSD, Rareş Bogdan, propus de Crin Antonescu, nu a întrunit suficiente voturi pentru a prelua conducerea instituţiei.

„Au dispărut domnii din PSD din plen. Cred că este o istorioară scurtă despre cine are cuvânt şi despre cine e mincinos”, a fost reacția lui Crin Antonescu.

Seara, la ceremonia de învestire în funcţie a ministrului Culturii, liderii USL s-au ignorat. Ulterior, premierul anunţa că vrea să rezolve situaţia de la Televiziunea Română prin ordonanţă de urgenţă.

Miercuri, disputa s-a amplificat, după ce miniştrii liberali au plecat de la Palatul Victoria. Şedinţa de Guvern a fost amânată, iar pe căi neoficiale se anunţa ruptura Coaliţiei de guvernare. La sediul PNL au venit, pe rând, liderul de onoare al conservatorilor, Dan Voiculescu, urmat chiar de premierul Victor Ponta.

„Am avut o discuţie politică, am înţeles şi respect poziţia PNL”, spunea Victor Ponta

„Terminaţi-o cu împăcarea, v- am mai spus”, le declara Crin Antonescu jurnaliștilor. 

Joi, liberalii anunţau oficial o nouă nominalizare pentru conducerea TVR. Propus acum era Stelian Tănase.

„Am o părere foarte bună despre domnul Tănase, sigur că mi se pare o propunere bună”, a spus Victor Ponta.

Liberalii sperau în susţinerea PSD şi la votul din Parlament.

„Reunirea cvorumului la o şedinţă, la oricare şedinţă nu e o chestiune de noroc, nu e o chestiune dacă plouă sau nu plouă, dacă ninge sau dacă nu ninge”, spunea Crin Antonescu. 

Vineri, USL a reuşit să se mobilizeze în Parlament pentru numirea unui şef interimar la televiziunea publică.

Întrebat dacă acest lucru l-a făcut să-și recapete încrederea în premier, Crin Antonescu a răspuns: „Nu are nicio legătură acest vot cu premierul. E o poveste mai lungă despre acare avem tot timpul să discutăm după sărbători”.

Tensiunile din USL vin după ce proiectul de modificare a Constituţiei, prin referendum organizat odată cu prezidenţialele, a fost compromis. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri