USR vrea moțiune simplă împotriva ministrului Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
Stelian Ion USR

Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România va redacta o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, ca urmare a demersului acestuia de a propune revocarea procurorului-șef al DNA.

ACTUALIZARE: Printr-un comunicat de presă, USR a detaliat și motivele pentru care consideră că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, trebuie să plece din funcție:

„- S-a substituit autorităţii CSM, ceea ce este neconstituţional. S-a referit la anchetarea OUG 13 de anul trecut, când CSM a decis că procurorii au acţionat corect

- A făcut aprecieri la dosarul Belina, care este un dosar în curs. Este un fapt grav ca ministrul Justiţiei să facă aprecieri pe un dosar în curs de soluţionare. 

- Toader a spus că Laura Codruţa Kovesi a contestat autoritatea CCR, pentru că a invocat fapte care nu mai pot fi investigate, pentru că CCR a dezincriminat o parte a abuzului in serviciu. Aceasta este un fapt, nu o contestare din partea şefei DNA. 

- Doamna Kovesi a dat interviuri la BBC şi Euronews şi a stricat imaginea României pe plan extern. Aşadar avem o acuză pentru delict de opinie. Dar minciunile transmise de Dragnea şi Tăriceanu către reprezentanţii CE sau ale europarlamentarilor trimişi la Bruxelles de PSD-ALDE nu au stricat imaginea ţării? Dar sutele de mii de oameni în stradă timp de 1 an de zile, care protestează neîncetat faţă de abuzurile de putere ale grupării Dragnea-Tăriceanu nu transmt acelaşi mesaj? 

- Tudorel Toader a vorbit şi despre arestări ilegale. Nu ştim ce probe are în acest sens şi cum a ajuns la această concluzie foarte gravă. Dar ministrul se substituie aici unei instanţe judecătoreşti, deoarece judecătorii sunt cei care dispun măsura arestului, nu procurorii. Astfel că nu vedem niciun motiv pentru care acestea să i se impute şefei DNA”.

-----

„Domnul ministru Tudorel Toader s-a făcut de râs (...) USR a decis să redacteze și să promoveze în Parlament, împreună cu colegii parlamentari, o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției. De asemenea, încă de ieri, i-am solicitat demisia. Actualmente, vorbim cu colegii noștri parlamentari, încercăm să-i convingem să se alăture demersului”, a declarat deputatul USR Ion Stelian, într-o intervenție la Digi24.

Reprezentantului USR spune că moțiunea ar putea fi depusă, dacă întrunește condiția semnăturilor necesare, chiar în prima zi a săptămânii următoare.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, o moţiune simplă poate fi iniţiată de cel puţin 50 de deputaţi. Grupul USR din Cameră numără 28 de deputați.

Deputatul Ion Stelian a mai arătat că ministrul Tudorel Toader „a amestecat foarte multe așa-zise argumente. Ele nu sunt niște argumente juridice, nu sunt niște argumente solide, a invocat chiar, la un moment dat, și divinitatea domnul ministru”.

Ministrul Justiţiei a anunţat, joi, că va declanşa procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, pentru „acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.

„În temeiul prevederilor art. 54 alineatul 4 coroborat cu 51 alineatul 2 litera b din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, declanşez procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA. Raportul, însoţit de propunerea de revocare a procurorului-şef, va fi transmis către Secţia pentru procurori a CSM, precum şi către preşedintele României, pentru a analiza şi pentru a decide în acord cu competenţele constituţionale pe care fiecare le are”, a afirmat Toader.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita