Viorica Dăncilă, despre conflictul cu Iohannis: Este un abuz constituțional și de putere. Am această situație sub control

Data publicării:
viorica-dancila-sedinta-guvern-gov.ro
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat la începutul ședinței de Guvern de luni că președintele Klaus Iohannis face un „abuz de putere” pentru că a blocat activitatea Guvernului prin decizia de a refuza numirea unor miniștri interimari. Executivul a adoptat o hotărâre de guvern prin care a transferat de la Ministerul pentru Relația cu Parlamentul către SGG avizarea unor proiecte de ordonanță de urgență pentru a evita blocajul după ieșirea miniștrilor ALDE din Guvern.

„Am această situație sub control, vreau să fie clar. Pensionarii au încept deja să primească pensiile majorate cu 15% pentru luna septembrie. Toate pensiile vor fi plătite. Pensionarii își primesc drepturile chiar dacă Președintele vrea să blocheze România. Această situație generată de Iohannis care ignoră în dispreț total decizii ale CCR poate produce consecințe grave pentru cetățeni și relația cu partenerii externi. Este un abuz constituțional și de putere pe care Președintele și-l permite să-l facă la adăpostul imunității absolute. CCR prin deciza 875/2918 a stabilit că președintele nu are niciun drept să refuze aleatoriu numirile miniștrilor interimari. Ei trebuie numiți pentru a fi asigurată buna funcționare a Guvernului. Îi asigur pe toți că nu ne temem și luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament”, a declarat Viorica Dăncilă în debutul ședinței de Guvern.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat luni soluția găsită pentru deblocarea activității Guvernului. Executivul va adopta o hotărâre de guvern prin care atribuții ale Ministerului pentru Relația cu Parlamentul, rămas fără titular după demisia miniștrilor ALDE și refuzul președintelui Iohannis de a numi interimari, trec la Secretariatul General al Guvernului.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri