Visteriile de partid se umplu până la refuz de bani publici. Ce înseamnă "efectul Drăghici"

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Visteriile de partid se umplu până la refuz de bani publici. Partidele se îmbogăţesc de la an la an cu banii statului. Cel mai recent studiu Expert Forum arată că România plăteşte una dintre cele mai mari subvenţii din Uniunea Europeană partidelor politice. Asta deşi suntem pe locul 3 în topul european al celor mai sărace ţări.

Politicienii ne-au costat doar anul trecut peste 170 de milioane de lei. Subvenţiile alocate în 2018 au crescut de peste 6 ori faţă de cele din 2017, iar dacă aruncăm o privire în urmă cu un deceniu, partidele politice româneşti primesc astăzi de peste 20 de ori mai mulţi bani, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB-ului.

În 2008, valoarea totală a subvenţiilor pentru partidele politice din România era de puţin peste 8 milioane de lei, potrivit unui studiu realizat de Expert Forum. În următorii ani, suma a scăzut. Însă din 2016 a început să crească din nou, la peste 14 milioane de lei, ca doar un an mai târziu să se dubleze din nou.

Anul trecut am observat în schimb cea mai mare explozie. Subvențiile alocate în 2018 au crescut de peste şase ori faţă de cele din 2017 şi de peste 20 de ori față de cele din urmă cu 10 ani.

Legea a fost schimbată şi artificiul folosit de putere a fost să se raporteze la PIB şi nu la veniturile bugetare când calculează procentul care revine partidelor. Există şi o explicaţie pentru acest fenomen.

Sorin Ioniţă, preşedintele Expert Forum: „Saltul major a fost în 2018, noi l-am numit efectul Drăghici. Adică Trezorierul PSD, cel anchetat penal exact pentru delapidare din subvenţia publică primită de partid. El a introdus acel proiect de lege care a schimbat puţin formula şi a mărit plafoanele de rambursare a sumelor ca subvenţie publică pentru partide”.

Mai exact, din luna septembrie a anului trecut. Atunci au fost modificate normele metodologice de aplicare a legii, astfel că toate partidele au primit pe lângă subvenția mărită și restanțele pe lunile anterioare aferente anului 2018. A fost şi un interes la mijloc. Parchetul General a confirmat oficial că Mircea Drăghici, trezorierul PSD, este cercetat penal pentru felul în care a cheltuit banii primiţi de partid drept subvenţie de stat. A folosit ilegal suma de 1,8 milioane de lei din banii partidului în scopuri personale.

A şi avut de unde. Din totalul de peste 170 de milioane de lei care s-au alocat anul trecut din bugetul național partidelor politice, numai PSD a primit aproape 100 de milioane de lei. Următorul partid pe listă a fost PNL, cu peste 44 de milioane de lei. Iar restul de bani au fost împărţiţi între celelalte formaţiuni politice.

Pentru anul acesta, pretenţiile politicienilor erau şi mai mari. Propunerea în bugetul pentru 2019 era de peste 400 de milioane de lei, mai mulţi bani decât are la dispoziţie spre exemplu municipiul Braşov. Se merge până la cota maximă permisă de lege.

Comisiile de buget-finanțe ale Parlamentului au decis însă să taie 140 de milioane de lei din suma destinată partidelor politice. Chiar și după această reducere a bugetului alocat partidelor, acestea tot vor primi în 2019 mai mulți bani decâ au avut în 2018 - un an record.

Factura estimată pentru anul acesta este de aproape 260 de milioane de lei, faţă de cele 170 de milioane de anul trecut.

În alte state însă, unele cu democrații consolidate, costul politicienilor este mult mai mic. Finlanda, Olanda, Croaţia sunt ţări în care valoarea subvenţiilor acordate partidelor politice este sub cea din România, chiar şi în valoare absolută, nu raportat la PIB.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri