Polițiștii amenință că nu vor mai folosi telefoanele personale și vor bloca instanțele: „Suntem puțini, nu facem față activității”

Data publicării:
catuse barbat politie
Foto: Cornel Putan/ Inquam Photos

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual amenință cu proteste, prin blocarea instanțelor de judecată și prin refuzul de a mai folosi telefoanele personale în interes de serviciu, dacă guvernul va modifica pensiile polițiștilor. Reprezentanții sindicatului afirmă că în domeniul Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională deficitul de oameni a ajuns la 50.000, iar calitatea muncii polițiștilor este sub standardele normale.

„În comunicatele noastre și în cadrul protestelor de stradă din ultima vreme ne-am manifestat dezaprobarea față de politica salarială păguboasă și discriminatorie, pe care Guvernul a dus-o, în ultimii ani, nu doar la adresa polițiștilor, ci și la adresa întregului personal din familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care a fost amânat, timp de doi ani, de la plata drepturilor salariale prevăzute în grilele Legii-cadru 153/2017.

Urmare acestor politici nefericite și a lipsei cronicizate de predictibilitate în salarizare, carieră și în pensionare, deficitul de personal din SAOPSN s-a majorat la aprox. 50.000 de oameni (polițiști, polițiști de penitenciare, militari, personal contractual), numărul demisiilor a crescut alarmant, calitatea serviciului public prestat către stat și societate s-a diminuat, autoritatea instituțiilor statului s-a degradat, iar bomboana a fost pusă pe colivă chiar în acest an: tinerii nu mai sunt atrași ca altădată de „meseria armelor”, ba din contră (a se vedea ultima sesiune de admitere la școlile militare și de poliție din MAI, unde s-a înregistrat un record negativ, fiind ocupate doar jumătate dintre locurile scoase la concurs; la MApN, tot din acest motiv, s-a decis eliminarea probei scrise din calendarul de admitere în școlile militare)”, se arată într-un comunicat remis de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Sindicaliștii mai arată că i-au ceut „oficial, în scris, noului prim-ministru să reconsidere modul de abordare, în legislația viitoare, a familiei ocupaționale Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, care a fost tratată superficial și discreționar până acum, aproape cu dispreț. Colac peste pupăză, intenția de modificare a regimului juridic al pensiilor militare de stat – în condițiile unui conflict armat, de amploare, la granița României, care poate determina oricând Guvernul să dispună mobilizarea rezerviștilor militari , prin celebrul Plx 244/2023, în care am fost introduși abuziv, invocându-se niște prevederi ambigue din PNRR, ne face să continuăm lupta sindicală”.

Polițiștii amenință cu blocarea instanțelor

SNPPC precizează în comunicat că le va cere polițiștilor să adopte forme de protest similare cu ale magistraților:

  • amânarea și/sau maximizarea termenelor de soluționare in lucrările cu caracter penal/petiții/lucrări diverse. Dacă magistrații, care nu au nici măcar dreptul la sindicalizare, amână/blochează activitatea, făcând parte și noi din sistemul judiciar, mergem pe similaritate;
  • blocarea instanțelor, prin amânarea/imposibilitatea executarii mandatelor de aducere! Suntem puțini, nu facem față activității!
  • intervenții preponderent la 112 sau în situațiile care nu impun amânarea soluționării;
  • conștiinciozitate și scrupulozitate maxime în controalele polițienești, inclusiv în toate punctele de trecere a frontierei, cu ocazia verificării documentelor etc.;
  • eliberare documente de identitate, auto, pașapoarte etc. în raport cu timpul efectiv de lucru, cu logistica la dispoziție și cu personalul (insuficient) existent;
  • donarea de sânge în scopuri caritabile și o zi liberă, conform legii;
  • neutilizarea telefoanelor personale, inclusiv a aplicațiilor de comunicare, în interes de serviciu;
  • aplicarea strictă, în ceea ce privește programul de lucru, a prevederilor din „Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale polițiștilor”, încheiat între federațiile sindicale și MAI, etc.

„A nu se uita: mai avem și alte soluții extreme pentru a determina decidentii să ne rezolve revendicările perfect legitime!

Reiterăm, și pe această cale, ideea că: predictibilitatea în carieră, în salarizare și în pensionare, prin legi eficiente și cu bătaie lungă, este esențială pentru stat, pentru cetățeni, pentru societate și pentru Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, aflat la un moment trist de răscruce!”, se încheie comunicatul SNPPC.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prima apariție oficială a Mirabelei Grădinaru alături de Nicușor Dan. Ținuta și gesturile ei au atras toate...
Digi FM
Un tată divorțat a fost găsit mort în casă după o lună în care a consumat doar bere. Fiul său de 16 ani a...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Salma Hayek, dans senzual lângă piscină. Cum arată actrița în costum de baie la 58 de ani: „Tu nu...
Adevarul
Imagini incredibile pe străzile unui oraș din Spania. Blocuri de gheață formate în luna iulie de grindina de...
Newsweek
CCR a motivat de ce trebuie să se pună CASS la pensiile peste 3.000 lei. „E obligația pensionarilor”
Digi FM
Ada Galeș, un nou mesaj de pe patul de spital, după ce a fost operată a patra oară: „Am medici...
Digi World
Detaliul pe care-l ignori de cele mai multe ori când folosești mașina de spălat și care-ți poate aduce doar...
Digi Animal World
Val de reacții după ce o femeie a spus că își lasă câinele singur în curte toată ziua: „Vă rog să citiți...
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham,"dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filmele de acțiune, a luptat...
UTV
Cum arată vila Mihaelei Rădulescu din Monaco, locul unde și-a petrecut 10 ani alături de Felix: „Acum fac...