Video Focar de coronavirus pe un șantier din București. Toți cei 32 de muncitori infectați au fost internați la spitalul modular din Pipera

Data actualizării: Data publicării:
Focar de coronavirus pe un santier din Bucuresti unde lucreaza muncitori din India si Nepal
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

În jur de 100 de muncitori au fost puși în izolare sâmbătă seara în barăcile lor de pe un șantier din București, după ce 32 dintre ei, originari din India, s-au infectat cu noul coronavirus. Pacienții au fost luați duminică și transportați la Spitalul Victor Babeș pentru a fi consultați, ulterior fiind internați la spitalul modular din Pipera. Ceilalți muncitori, plasați în carantină, urmează să fie testați și au fost mutați în spații de cazare puse la dispoziție de autoritățile locale.

Oamenii din zonă spun că îi întâlneau frecvent în magazine, la cumpărături, iar unii i-au angajat chiar să le facă diverse lucrări în locuințe. Acum sunt îngrijorați.

Alți localnici spun că muncitorii nu ar fi beneficiat de condiții prea bune de cazare. O femeie a declarat pentru Digi24 că i-a văzut chiar făcându-și nevoile afară. „Îi vedeam din curte, din casă, ieșind afară la curte, îi vedeam cum își fac nevoile. Nu mai zic de miros, de mizerie. Seara stau aici, în fața șantierului, câte 30-40, vorbesc la telefon, mănâncă semințe...” - a declarat tânăra.

Pentru o bună bucată de timp, angajatorul nu a putut fi contactat, iar ITM desfășoară o anchetă la fața locului, după cum a declarat duminică dimineață ministrul muncii, Violeta Alexandru. Ulterior, după-amiază, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat la Digi24 că angajatorul era așteptat pentru a prezenta lista cu toate numele și datele muncitorilor de pe șantier.

„Avem spații și locuri suficiente atât pentru internare, cât și pentru izolare”, a dat asigurări primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. 

Toți muncitorii de pe șantier au fost mutați în alte spații de carantinare

ACTUALIZARE 17:00 Primăria Sectorului 4 anunță că toți muncitorii care se aflau în izolare pe șantier au fost cazați în alte spații puse la dispoziție de autoritatea locală pentru a putea locui în următoarea perioadă. 

Este vorba despre 78 de muncitori, care lucrau pe același șantier cu cei 32 depistați pozitiv, și care acum sunt cazați în spații puse la dispoziție de Primăria Municipiului București, urmând să respecte regulile ce se impun, în funcție de evoluția viitoare a stării lor de sănătate.

ACTUALIZARE 15:50. Primăria Sectorului 4 anunță că cei 32 de muncitori, dintr-un total de 108, care au fost confirmati cu noul tip de coronavirus sunt internați și primesc îngrijire medicală la spitalul modular Covid din Pipera.

De asemenea, la solicitarea Direcției de Sănătate Publică, autoritatea locală pune la dispoziția oamenilor care lucrau pe respectivul șantier, 28 de locuri în Centrul de Primire în Regim de Urgență, situat în Str. Tg. Frumos, Sector 4, unde aceștia vor putea locui în următoarea perioadă, beneficiind de toate condițiile igienico-sanitare necesare, pe timpul carantinei instituționalizate.

Ceilalți muncitori vor fi cazați în spații similare, puse la dispoziție de Primăria Capitalei, urmând să respecte regulile ce se impun, în funcție de evoluția viitoare a stării lor de sănătate, precizează un comunicat al Primăriei Sectorului 4.

Controale ITM pe toate șantierele Capitalei, anunță prefectul

ACTUALIZARE 15:15  Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat la Digi24 că muncitorii vor fi relocați din șantier, iar șantierul va fi carantinat și dezinfectat. El a anunțat, de asemenea, controale ale ITM pe toate șantierele din Capitală, pentru a vedea dacă există o evidență clară a muncitorilor și pentru a vedea în ce condiții muncesc și trăiesc.

ACTUALIZARE 12:30 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vine cu precizări în cazul focarului de coronavirus de pe șantierul din Sectorul 4.

Gabriela Firea: Pe muncitorii fără simptome îi vom carantina într-o clădire specială

„Muncitorii indieni angajați la o firma privată de construcțîi din București depistați pozitivi covid vor primi toate îngrijirile medicale de care au nevoie la spitalele din Capitală, iar pe cei fără simptome îi vom carantina într-o clădire pe care o punem la dispoziție în astfel de situații.
Am vorbit personal cu dl Daniel Băluță, primarul sectorului 4, cu doamna subprefect, cu directorul general al ASSMB, Vasile Apostol, cu managerul Spitalului de boli infecțioase Victor Babeș, Emilian Imbri, și garantăm împreună că avem spații și locuri suficiente atât pentru internare cât și pentru izolare. Iată că se dovedește încă o dată utilitatea construirii Spitalului modular Covid 19 care funcționează că secție externă a Spitalului Victor Babeș! Putem prelua toate cazurile și reacționa prompt. Multă sănătate tuturor!” - a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Raed Arafat: Muncitorii - examinați de infecționiști, toți colegii lor vor fi testați

ACTUALIZARE ORA 12:20 Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat la Digi24 că niciunul dintre muncitorii depistați pozitiv nu este în stare gravă, iar unii sunt asimptomatici. Ei vor fi evaluați de medici infecționiști de la „Victor Babeș” și Institutul „Balș”, care vor decide apoi dacă pacienții vor fi internați în spital sau vor fi cazați în spații anexe spitalelor, pentru a putea fi monitorizați. Au fost deja transportați cu autocarele și microbuzele ISU.

Toți colegii lor de pe șantier vor fi testați. 

Muncitorii lucrau deja în România de un an.

În prezent, Inspecția Muncii face anchete la fața locului pentru a vedea dacă sunt cazați în spații potrivite situației de pandemie. Dacă vor constata nereguli, probabil vor fi duși în spații speciale.

În orice caz, șantierul - situat în sectorul 4 - este acum carantinat.

Întrebat dacă există pericol pentru populația din zonă, în condițiile în care acești muncitori își luau de mâncare de la magazinele din jur, Raed Arafat a subliniat că angajatorul are de îndeplinit anumite norme pentru organizarea șantierului, iar ITM va verifica dacă s-au respectat. În ceea ce privește magazinele, este obligația lor să le ceară clienților să intre, de pildă, cu mască.

Violeta Alexandru: Raportul ITM se va axa pe condițiile de muncă

ACTUALIZARE ORA 12:00 „Sunt peste 200 de angajați, dintre care 38 de cetățeni indieni, dar evidență trebuie să ne-o dea angajatorul, pe care nu l-am găsit la fața locului”, a declarat ministrul muncii, Violeta Alexandru. „Din primele informații, cei infectați sunt din India, dar urmează să avem o evaluare completă. Avem în primul rând o problema de sănătate, iar DSP deja e implicată pentru a găsi soluții. Nu vreau să mă antepronunț, aștept raportul ITM București, m-am asigurat că are toate condițiile să facă o primă verificare. Raportul se va axa, în mod evident, pe condițiile de muncă, pe existența sau nu a contractelor de muncă”, a precizat Violeta Alexandru.

32 de muncitori infectați

ACTUALIZARE ORA 11:00. Potrivit surselor Digi24, 32 de muncitori străini vor fi duși la trei spitale după ce unii au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus, iar alții prezintă simptome și așteaptă rezultatele testelor. Muncitorii sunt indieni, nepalezi, dar și de alte naționalități. Primul caz ar fi apărut în urmă cu o săptămână.

Colegii lor, peste 100 de persoane, se află în izolare, în barăcile de pe șantier și sunt păziți de jandarmi. Situația lor este delicată, pentru că în acest spațiu nu există o cantină și de obicei muncitorii își cumpărau de mâncare de la magazinele din jur. 

Acum, sunt păziți de jandarmi și nu mai au voie să părăsească aria barăcilor unde stau destul de înghesuiți.

Foto: InquamPhotos/Octav Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

FOTO ©Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a fost pe șantier și duminică dimineața.


Sâmbătă seara, reprezentanții DSP au mers la fața locului, la fel și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a vrut să se intereseze personal de situația celor de pe șantier.

Au fost chemați și jandarmii, care se asigură că este respectată izolarea.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri