Preţul locuinţelor creşte vertiginos. Cât a ajuns să coste acum un apartament în Bucureşti, Cluj sau Iaşi

Data actualizării: Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti
Blocuri din București. Foto: Digi 24

Cu un avans general de 2,6% față de iulie, Capitala se situează pe locul al doilea, după Iaşi, în clasamentul creșterilor de preț, pretențiile vânzătorilor bucureșteni situându-se la o medie de 1.352 de euro pe metru pătrat util (în creștere de la 1.318 euro pe metru pătrat), potrivit Imobiliare.ro.

Tot cu 2,6% s-au apreciat apartamentele din blocurile vechi, care pot fi achiziționate acum cu 1.282 de euro pe metru pătrat, față de 1.250 de euro pe metru pătrat.

Unitățile locative nou-construite, însă, au înregistrat o creștere de 2,3%, de la 1.375 la 1.406 euro pe metru pătrat util.

În Iaşi a fost observată cea mai mare creștere a prețului mediu solicitat pe metru pătrat de apartament: este vorba despre un avans de 3,6%, de la 1.037 la 1.074 de euro pe metru pătrat util. Și în acest caz, apartamentele vechi s-au apreciat cel mai mai puțin, anume cu 2%, de la 1.018 la 1.038 de euro pe metru pătrat.

Locuințele nou-construite, pe de altă parte, s-au scumpit cu 5% în ultima lună, ajungând la o valoare medie de 1.107 euro pe metru pătrat (față de 1.054 de euro pe metru pătrat).

În Braşov, indicele Imobiliare.ro a înregistrat un avans de 1,6% pe parcursul lunii august, de la 1.128 la 1.146 de euro pe metru pătrat util. Spre deosebire de Capitală, apartamentele vechi s-au apreciat mai puțin decât cele noi, mai exact cu 1,3%, de la o medie de 1.117 euro pe metru pătrat, la 1.131 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, prețurile unităților locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale s-au majorat cu 2,6%, de la 1.147 la 1.177 de euro pe metru pătrat.

Apartamentele s-au scumpit, per ansamblu, în Cluj, cu 1,6% în august comparativ cu luna precedentă, ajungând la o valoare medie de listare de 1.631 de euro pe metru pătrat util, de la 1.606 euro pe metru pătrat. Marja de creștere consemnată de locuințele din blocurile vechi a fost, și aici, mai redusă – este vorba despre un plus de 1,1%, de la 1.610 la 1.627 de euro pe metru pătrat.

În același interval, unitățile locative nou-construite s-au apreciat cu 2,1%, de la 1.602 la 1.636 de euro pe metru pătrat.

Proprietarii de apartamente și-au majorat pretențiile cu 1,5% în luna august în Timişoara, de la 1.226 la 1.244 de euro pe metru pătrat util. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,2% în perioada analizată, de la 1.231 la 1.246 de euro pe metru pătrat util.

Creșterea consemnată în cazul noilor ansambluri rezidențiale s-a cifrat, însă, la 2%, unitățile locative din cadrul acestora ajungând la o valoare medie de 1.236 de euro pe metru pătrat (față de 1.212 euro pe metru pătrat luna trecută).

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...