Primăria București anunță "revoluția în parcare". Vor fi instalate 300 de parcometre, jumătate dintre taxatori vor fi dați afară

Data publicării:
parcare cu masini
Primăria București anunță "revoluția în parcare". Vor fi instalate 300 de parcometre, jumătate dintre taxatori vor fi dați afară . FOTO: Captură Digi24

Capitala se aliniază provinciei și își instalează aparate automate de taxat în parcări. Compania Municipală Parking va cumpăra prin licitație 300 de parcometre și va plăti pentru ele aproape 11 milioane de lei. Directorul companiei estimează că aparatura va deveni operațională cel mai târziu la primăvară. Momentan a început procedura de licitație. Vestea a ajuns și printre taxatori și n-a fost primită deloc cu plăcere. Doar o parte dintre ei vor rămâne să lucreze ca inspectori. Restul își vor pierde locurile de muncă.

"Revoluția în parcare", cum au anunțat-o oficialii Municipalității, a început la București cu prețuri mari, dungi albastre trasate peste cele albe și multe controverse.

La primăvară însă, Capitala se va alinia orașelor din țară care au de mulți ani un sistem de parcare bine organizat. Își va instala 300 de parcometre și va plăti pentru ele 10,9 milioane de lei. A început procedura de licitație și le așteaptă în cel mult trei luni de la data perfectării contractului. Iar în martie - aprilie, când vor deveni operaționale... majoritatea taxatorilor vor rămâne fără obiectul muncii.

Cristian Olaru, director la CM Parking București: "Pe o parte din ei i-am reconversionat deja. Îi facem inspectori - constatatori. Și pe cealaltă parte o să vedem pe unde-i încadrăm, pentru că la un moment dat postul ăsta va dispărea.  Cred că mai sunt vreo 70. Au plecat foarte mulți de când cu instituirea acestor noi măsuri."

Vestea nu le-a picat deloc bine taxatorilor din teren. Câștigă cam 2.000 de lei lunar, fiecare. N-au bonuri de masă și nici de vacanță ca angajații de la stat. Deja intuiesc că nu le va fi bine.

Taxator: Sunt cu zâmbetul pe buze că, deocamdată, sunt pe teren. Există un serviciu!

Reporter: Vă bucurați și că vin parcometrele?

Taxator: La parcometre nu mai știu ce se va întâmpla. S-ar putea să fim și noi șefi.

Reporter: Șefii parcometrelor!

Taxator: Să supraveghem, s-ar putea să facem ceva... Posibil să ne dea ceva de muncă, nu? Chiar dacă vin parcometrele! Tare complicat este. Pentru că de la o anumită vârstă să știți că nu mai există posibilitatea... E foarte greu să-ți găsești. Deși, sincer, dacă ți-ai găsi de pază să stai undeva, n-ai lua salariul care-l iei aici.

Taxator: Asta e! Ce vrea partidul... aia facem!

Reporter: Păi partidul decide?

Taxator: Ce să fac? Dacă era după mine, ieșeam la pensie. Ce poate să se întâmple? Că de dat afară din țară nu poate să ne dea, nu?

Pe lângă parcometre, "Revoluția în parcare" va beneficia și de camere video care vor monitoriza plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor parcate și vor depista, astfel, șoferii rău-platnici. Sistemul complet de parking va fi operațional la jumătatea anului viitor.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri