Prognoza meteo pentru luni, 24 iunie. România, sub avertizări de furtună: cod portocaliu în 11 județe

Data actualizării: Data publicării:
vremea-meteo-nori-furtuna-bucuresti-digivox (1)
Vremea se răcește în București. Prognoza specială pentru Capitală

11 judeţe se află sub cod portocaliu de furtuni, iar restul ţării, sub cod galben până în luni după-amiază. Cantitiăţile mari de apă ce vor trece de 50 l/mp, au determinat şi hidrologii să emită avertizări cod portocaliu şi galben de inundaţii.

Vremea continuă să fie instabilă, dar călduroasă în toate regiunile. Vor fi perioade cu ploi torenţiale care vor aduce cantităţi de apă de peste 50 l/mp în special la deal, la munte, în sud-vestul şi în nord-estul ţării. Prin urmare, râurile din acele zone sunt sub cod portocaliu de inundaţii. Vor fi şi tunete, fulgere, vijelii şi căderi de grindină, mai ales că temperaturile vor trece de 30 de grade în majoritatea regiunilor.

Vremea în București - luni, 24 iunie

În zona Capitalei, atmosfera va fi sufocantă astăzi, pentru că temperaturile vor ajunge la 31 de grade la umbră, iar umiditatea aerului va fi foarte ridicată. Totodată, potenţialul pentru ploi în aversă, intensificări de vânt şi fenomene electrice, va fi foarte ridicat.

Meteorologii anunţă că vremea va fi instabilă, dar foarte caldă şi în perioada următoare, aşa că ne mai putem aştepta în continuare la atenţionări de furtuni şi de inunaţii.

Fenomenele de instabilitate vor fi prezente cel mai adesea la deal şi la munte. Averse cu tunete, fulgere şi vijelii vor mai fi mâine şi prin sud şi est, iar joi, şi prin nordul, estul şi centrul ţării. Temperaturile vor fi în creştere, în multe zone va fi caniculă, iar aerul va fi irespirabil, cel puţin la câmpie.

Cod roșu de inundații în județul Timiș

Hidrologii au emis, luni, o avertizare Cod roșu de inundații pentru râuri din județul Timiș, valabilă până la ora 12.00.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o avertizare Cod roșu de inundații, valabilă pe mai multe râuri din județul Timiș, până la ora 12.00.

Potrivit specialiștilor, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri importante de debite cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol.

Avertizarea vizează râurile din bazinul hidrografic Bega, județul Timiș.

INHGA a mai emis, luni, și avertizări de Cod portocaliu pentru județele Suceava, Neamț, Harghita și Bacău, valabil până la ora 9.00, și pentru județele Cluj, Bihor, Hunedoara, Arad, Botoșani și Iași, care este în vigoare până la ora 12.00.

Sursa: Digi24, Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri