Protest în Piața Victoriei, miercuri de la ora 19:30, după ce o femeie însărcinată a fost ucisă cu toporul în județul Prahova, în fața propriei familii. Manifestația, organizată de Centrul FILIA și alte organizații civice, marchează al 26-lea caz de femicid din acest an.
ACTUALIZARE 21.00 Sute de oameni s-au strâns miercuri seară în fața Guvernului cu mesaje precum „Dragostea nu înseamnă frică”, „Siguranță pentru toate femeile” sau „Sute de femei sunt moarte, asta nu e dreptate”. Pe lângă pancarte, oamenii au adus și flori și candele pentru victimele acestor agresiuni.
Este al doilea protest din această lună. Primul a fost organizat după ce o tânără însărcinată a fost împușcată mortal pe stradă.
Și președintele Nicușor Dan a transmis un mesaj prin care susține protestul din Piața Victoriei, în care societatea civilă cere măsuri pentru stoparea violenței împotriva femeilor. Președintele cere polițiștilor, procurorilor și judecătorilor să trateze fiecare caz de violență domestică „cu maximă seriozitate”.
Știre inițială: Luni, 16 iunie, o tânără de 22 de ani a fost omorâtă de un bărbat în vârstă de 37 de ani, care a lovit-o în mod repetat cu un topor în cap, în fața mamei victimei și a celor doi copii.
„După ani de abuz fizic, psihic și sexual, femeia reușise să scape și să se adăpostească alături de copii la părinți, dar agresorul a continuat să o urmărească. Poliția a vizitat agresorul în dimineața crimei, însă l-a lăsat liber, permițând astfel tragedia”, arată organizatorii în comunicatul transmis.
La data de 31 mai, o tânără însărcinată în vârstă de 23 de ani a fost împușcată mortal de un bărbat de 49 de ani, într-un complex rezidențial de lângă Capitală. Fata își ținea în brațe copilul în momentul în care atacatorul a ucis-o.
Bărbatul, în vârstă de 49 de ani, s-a sinucis în timp ce era căutat de polițiști.
Reprezentanții Centrului FILIA afirmă că violența împotriva femeilor este insuficient sancționată și tolerată chiar de cei care ar trebui să protejeze victimele, informează Agerpres.
Tăcerea și ignoranța sunt complice la crimă.
Manifestația cere autorităților să ia măsuri urgente și concrete, printre care:
- aplicarea legilor indiferent de forma violenței,
- obligativitatea evaluării riscului în toate cazurile de violență domestică,
- finanțare reală și adecvată pentru serviciile dedicate victimelor și agresorilor,
- formarea continuă și obligatorie a personalului implicat în combaterea violenței de gen,
- centralizarea și transparența datelor privind femicidele și violența de gen,
- investigarea și soluționarea rapidă a cauzelor de violență de gen,
- posibilitatea ca supraviețuitoarele să depună plângeri penale fără limită de timp,
- educație și sensibilizare privind consimțământul, relațiile sănătoase și egalitatea de gen în școli,
- consultarea constantă a organizațiilor feministe și a experților independenți în politicile de prevenție și combatere.
Protestatarii solicită un răspuns ferm și solidar al societății și al instituțiilor pentru a pune capăt violenței fatale care continuă să afecteze femeile în România.
Număr destinat victimelor violenței domestice: 0800500333.
Editor : Ș.A.