Raed Arafat apelează la ajutorul preoţilor pentru a limita numărul incendiilor de vegetație. Cum vor interveni aceștia

Data actualizării: Data publicării:
incendiu de vegetatie
Incendiu de vegetație. FOTO: Profimedia Images

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că apelează şi la ajutorul preoţilor pentru a limita numărul incendiilor de vegetaţie şi a anunţat că preoţii din zonele rurale vor citi după slujbă un mesaj despre pericolul pe care îl constituie aceste incendii. El a explicat că în această perioadă incendiile de vegetaţie şi de pădure nu pot fi puse pe seama temperaturilor ridicate sau că ar fi fost provocate de un fulger, ci reprezintă acţiunea intenţională a unor oameni, relatează News.ro. 

Raed Arafat a prezentat, duminică, într-o conferinţă de presă, o situaţie a incendiilor de vegetaţie produse de la începutul acestui an. 

”Avem incendii de pădure, în luna ianuarie au fost vorba de 650 de hectare arse, în luna februarie – 4400 de hectare arse, iar în luna martie, numai în primele opt zile – 4600 de hectare arse. (...) La acest moment nu putem să punem aceste incendii de vegetaţie, de pădure pe seama temperaturilor crescute, pe seama fulgerului, noi putem să le punem doar pe seama unor acţiuni intenţionate ale unor oameni, care fie s-au obişnuit să facă acest lucru de mult timp, fie că unii îl fac intenţonat să cureţe unele câmpuri sau să dea foc într-o zonă unde există vegetaţie uscată”, a declarat şeful DSU.

El a precizat că în urma acestor incendii o femeie de 67 de ani din Maramureş a fost găsită carbonizată, o altă persoană, din judeţul Vâlcea, a suferit arsuri, iar un pompier a fost rănit după ce a căzut o creangă pe el şi este internat în spital. 

Arafat a menţionat că la incendiile din aceste zile din Caraş-Severin şi Hunedoara intervin mai multe instituţii. 

”La acest moment sunt intervenţii de mare amploare în desfăşurare. Vedem un efort conjugat al mai multor forţe. Intervenţiile sunt integrate şi intervin forţe din mai multe instituţii şi putem vorbi de pompieri, sprijiniţi de Poliţia de Frontieră, de alte forţe ale MAI, de colegii de la Ministerul Apărării, de pompierii voluntarii, de personal al ocolului silvic, localnici, voluntari şi partea medicală, partea SMURD-ului şi serviciilor de ambulanţă care participă unde este nevoie, fără să uităm piloţii Ministerului Apărării şi piloţii de la Ministerul de Interne care acţionează acum cu un avion militar de tip Spartan în zona Caraş şi un elicopter Black Hawk în judeţul Hunedoara”, a explicat şeful DSU.

El a precizat că în Hunedoara a apărut şi un fenomen al fumului dens care îngreunează intervenţia elicopterului. 

”Mai mult, acest fum poate să impacteze în mod foarte serios intervenţiile elicopterelor SMURD în misiunile de salvare, pentru că piloţii nu mai au deloc vizibilitate spre sol şi nu mai ştiu exact unde pot să aterizeze dacă este fumul mai dens”, a afirmat Raed Arafat. 

El a făcut un apel la preoţii din zonele rurale să le explice oamenilor că nu este bine să incendieze suprafeţe de vegetaţie uscată.  

”Pompierii au rolul de a merge, de a controla şi de a amenda unde este nevoie şi, bineînţeles, înainte de asta, de a explica populaţiei e ce este periculos să se facă acest lucru. Aici avem nevoie de sprijinul autorităţilor locale, de sprijinul comunităţilor şi de astăzi la solicitarea noastră preoţii din zonele rurale, după slujbă, vor citi un mesaj. Am rugat să fie citit fiecare săptămână după slujbă, cât trecem prin această perioadă. Am solicitat sprijinul inclusiv bisericii pentru a transmite mesajul nostru”, a mai declarat şeful DSU.  

La conferinţa de presă a fost prezent şi secretarul de stat în cadrul MAI, Bogdan Despescu, care a anunţat că în ultimele zile au fost întocmite 15 dosare penale pentru incendii de vegetaţie sau de pădure. 

”Din punctul nostru de vedere, nu numai că este prevăzută de legea penală şi de legea contravenţională fapta respectivă, dar este o faptă periculoasă  atât pentru persoane, pentru bunuri, inclusiv pentru animale. Şi de aceea încă o dată facem un apel ca să nu se folosească un asemenea mod de lucru pentru că este dăunător pentru noi toţi. Din punct de vedere legal, fapta este contravenţie dacă nu se realizează o pagubă. Dacă trecem în zona de pagubă, vom avea obligatoriu întocmit un dosar penal pentru infracţiunea de distrugere sub autoritatea procurorului.  În ultimile zile, aceste evenimente s-au acutizat, au fost întocmite 15 dosare penale şi sunt vizate cinci persoane”, a declarat Bogdan Despescu.

 

Editor : M.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vor plăti românii în plus pe litrul de benzină și motorină de la 1 august, după noile taxe aplicate de...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Cine e Anesa, mama fabuloasă a celebrei Dua Lipa. Povestea femeii care a fugit din calea războiului și a...
Film Now
Ryan Gosling, de nerecunoscut cu părul lung și cu barbă, în primele imagini din „Project Hail Mary”. TRAILER
Adevarul
Fostul oraș al sticlei, reanimat de autostrăzi. Palatul său era numit cândva „Edenul Transilvaniei”
Newsweek
Pensii tăiate cu sute de lei după aplicarea CASS. Parlamentarii: 35.000 lei pentru cheltuieli lunare
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Russell Crowe, tot mai transformat. Actorul, apariție rară alături de iubita sa, în Malta. Cei doi ar avea...
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie