Raport: Produsele din România au mai multă grăsime decât cele din UE

Data actualizării: Data publicării:
Tokyo Named As The Most Expensive City, Osaka Follows
Supermarket. FOTO: Gulliver/ Getty Images

Dublul standard la alimente va fi eliminat în România, promit autorităţile, care au primit ajutor din partea experţilor europeni. Până la sfârşitul anului, va fi creată lista neagră a producătorilor care modifică reţeta în funcţie de ţară.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Mai multe state, printre care şi a noastră, s-au plâns că produsele vândute în Est sunt mai slabe calitativ decât cele din Occident. Testele făcute de Ungaria şi Bulgaria au confirmat acest lucru.

Unele produse vândute în ţări europene au acelaşi ambalaj şi ingrediente trecute pe etichetă, dar gust diferit. Pentru prima dată, un raport al Parlamentului European spune limpede că problemele sunt grave: producătorii pun în unele o cantitate mai mică de materie primă sau reduc gramajul. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului de la noi a participat astăzi la discuţiile Comisiei Europene care a tras concluzii.

Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC: „Este vorba despre greutatea netă care apare pe produs, care trebuie să fie aceeaşi pentru fiecare produs similar, pentru acelaşi producător, în funcţie de reţetă, de cantitate.”

Pentru acelaşi gust la acelaşi produs trebuie schimbată legislaţia. Primul pas: înfiinţarea unei liste negre a firmelor ce adaptează reţete în funcţie de ţara unde vând. Acum, graniţa dintre legal şi ilegal este slab trasată.

Mihai Vişan - fost secretar de stat în MADR: „Un salam de vară care este făcut aici în Bucureşti diferă puţin pentru ce e făcut în Anglia, nu putem trage concluzia că acel producător vrea să îl înşele pe român. Într-un mezel am folosit mai puţină carne, o grăsime am înlocuit-o parţial cu grăsime vegetală care e mai ieftină, aici într-adevăr se poate vorbi de o practică, care nu e rezonabilă”.

Raportul Parlamentului European arată că marile companii nu aplică dublul standard doar la mâncare.

Un cuplu care locuieşte de doi ani în Marea Britanie a simţit şi alte diferenţe: „Şamponul, crema de faţă, şamponul de păr. Toate produsele de consum sunt mult calitative.”

La noi, testele de anul trecut au vizat doar alimentele. La nouă din cele 29 de produse analizate s-au găsit diferenţe de compoziţie şi gramaj - în unele cazuri aveau mai multă grăsime decât cele vândute în Germania şi Olanda de exemplu. Multe dintre ţările din jurul nostru au găsit deosebiri între mărfurile vândute în Occident şi în Europa de Est. De exemplu, în Ungaria.

S-a constatat că versiunea locală a unui sortiment de napolitane este mai puţin crocantă decât cea vândută în supermarketurile din Austria. De asemenea, analiza a identificat o altă diferenţă de calitate în ceea ce priveşte un tip de cremă tartinabilă, care este mai puţin dulce în Ungaria”, relatează Balazs Barabas, jurnalist Digi24 Ungaria.

Săptămâna aceasta, ministrul Agriculturii din Ungaria a cerut verificări pentru încă 100 de produse. Bulgarii au verificat 50 de produse, dublu faţă de noi.

Dimitar Margaritov, preşedintele Comisiei pentru Protecţia Consumatorilor din Bulgaria: „Exemplul pe care aş putea să vi-l dau este al unei băuturi carbogazoase. În Europa era folosit zahărul, iar în Bulgaria sirop sau glucoză şi fructoză”.

Analizele pentru verificarea dublulului standard al alimentelor a costat statul român peste 40 de mii de lei, dar cea mai mare parte din bani s-a dus pe cheltuieli de deplasare.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum calculezi corect concediul medical în 2025. Cât pierzi din salariu
Digi FM
Femeia care l-a însoțit pe A$AP Rocky la petrecere după Gala Met. Rihanna, însărcinată cu al treilea copil, a...
Pro FM
Dana Nălbaru și Dragoș Bucur, îndrăgostiți de viața la țară. Au pomi și legume, se ocupă cu drag de pământ și...
Film Now
Tia Carrere, la 58 de ani, în rochie mulată și generos decoltată. Devenită vedetă acum 30 de ani, e aproape...
Adevarul
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Newsweek
910.000 pensionari iau 530 lei în plus la pensie pentru care nu au cotizat. Din ce județe sunt?
Digi FM
Mihai Mălaimare, mesaj revoltător: "Nu ați vrut Turul II înapoi! Vine ca un val imens și veți ajunge în canal...
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Ea este omida „colecționară de oase”. Insectă rară din Hawaii care trăiește printre păianjeni și își poartă...
Film Now
Ce nu s-a schimbat niciodată la Bruce Willis, deși luptă cu demența. Demi Moore a rupt tăcerea: „A fost mereu...
UTV
Mădălina Ghenea își etalează silueta perfectă într-o nouă ședință foto incendiară