Reacția ASF după ancheta privind frauda de la BRD Fond de pensii: Nu e motiv de îngrijorare. Activele fondurilor nu au fost afectate

Data actualizării: Data publicării:
bancnote lei numarate pe un birou
Taxele pe proprietate ar putea costa mai mult de anul viitor. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ancheta care vizează unul dintre cele mai mari fonduri de pensii private vizează fondurile proprii ale administratorului, nefiind afectat fondul de pensii în sine, a declarat joi la Digi24 Daniel Apostol, director de comunicare al ASF. El a subliniat că nu este niciun motiv de îngrijorare, activele fondurilor nefiind afectate de ilegalitatea comisă de administratorul acestei firme. Prejudiciul estimat în acest dosar este de peste 4 milioane de euro. Suspecții sunt angajați ai BRD Fond de pensii, iar bănuiala e că au facilitat peste 700 de transferuri ilegale în ultimii trei ani.

 

Fondul de pensii a anunțat că deţinerile românilor care au banii la Pilon 2 şi 3 nu sunt afectate. 

Daniel Apostol, director de comunicare al ASF, a declarat la Digi24 că este vorba despre fondurile proprii administratorului, de banii din contabilitatea proprie, nu de banii care însumează contribuția participanților la pilonul II, de fondul de pensii.

"Nu e niciun motiv de îngrijorare. Activele fondurilor nu au fost afectate de această ilegalitate comisă de administratorul acestei firme.

ASF a intervenit prompt cu sancționarea drastică a conducătorilor acestui administrator. am și sesizat atunci organele. Am sanctionat fapte care au afectat banii administratorului de fonduri. Nu au afectat fondul de pensii în sine, ci banii proveniți din comisioanele percepute de aceste firme pe contribuțiile cetățenilor la pilonul II și pe administrarea activului net.

Fondul de pensii nu e afectat, dar faptele constatate de celelalte organe abilitate fac referire la delapidarea de fonduri ale administratorului.

Noi am sesizat abaterile grave de la regulile de guvernanță corporativă și de la cele privind evidențele situației contabile ale administratoruluiși în conformitate cu atribuțiile legale pe care le are ASF, aceste abateri le-am sancționat, sesizând altor organe cometente să analizeze situația. Organele abilitate au constatat alte abateri de o gravitate foarte mare", a declarat Apostol.

El a subliniat că ASF face controale inopinate și la alți administratori, preventiv, "pentru a preîntâmpina situațiile nefericite".

Poliţiştii şi procurorii Capitalei au făcut joi 48 de mandate de percheziţie domiciliară, fiind puse în aplicare 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-un dosar penal de delapidare.

"La începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei", informează Direcţia Generală a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În urma probatoriului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte care ar fi fost săvârșite de 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi ai unei unități bancare şi mai multe persoane juridice.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2019-2022, doi angajați ai băncii, cu sprijinul unor apropiaţi şi a şapte persoane juridice, şi-ar fi însuşit şi folosit în interes personal suma de 23,5 milioane de lei, din conturile fondului privat de pensii. Banii ar fi fost transferați atât direct în conturile suspecților și ale celorlalte persoane fizice, cât şi în etape către conturile unor persoane juridice, sub forma unor plăţi pentru achiziţii bunuri ori servicii fictive.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...