Reacția sindicatelor din penitenciare, după ce bărbatul care a ucis un polițist s-a sinucis în arest

Data publicării:
lepa externat

Sindicaliștii din penitenciare afirmă, într-un comunicat de presă, că rata sinuciderilor în penitenciarele din România este mai scăzută ca cea din alte state europene și arată că deținuții care intenționează să se sinucidă încearcă de obicei să ascundă acest lucru, pentru a nu fi împiedicați.

Citește și: Parchetul Judecătoriei Timișoara cercetează cauzele decesului lui Ionel Marcel Lepa, ucigașul polițistului din Timiș

„În penitenciarele din România, rata sinuciderilor este în medie de 3,95 la 10.000 de deţinuţi. Sub cea din Norvegia (30), Franţa (12,4), Belgia (11) ori Portugalia (9,1). Rata sinuciderilor în penitenciarele românești este de 3 ori mai mică decât în rândul populației României. De regulă, deținuții care se sinucid ascund această intenție și folosesc pentru sinucidere obiecte de inventar din cameră și dintre cele permise a fi păstrate asupra lor: cearceafuri, pături, fețe de perna, obiecte de îmbrăcăminte, lame de ras ori instrumente tăietoare improvizate”, a precizat, printr-un comunicat de presă, Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Marcel Ionel Lepa, bărbatul care a ucis un polițist în urmă cu o săptămână s-a sinucis, luni dimineața, în Penitenciarul Popa Șapcă din Timișoara. Acesta se afla sub supraveghere și era pus în carantină. Liderul FSANP afirmă însă că, deși camerele penitenciarului sunt supravegheate video, în unele spații, precum toaleta, nu există monitorizare video, întrucât trebuie protejată intimitatea deținuților. 

„Supravegherea continuă nu este permisă fiind considerată abuzivă; chiar și în cazul deținuților clasificați ca fiind cu risc de sinucidere, aceasta fiind periodică, deși mult mai frecventă. Sunt destule situații în care personalul penitenciarului și deținuții intervin cu succes pentru a opri tentative de sinucidere, detenția în comun fiind un avantaj în aceste cazuri. Cu excepţia motivelor legate strict de pedeapsa în sine ce presupune lipsirea de libertate, tabloul sinuciderilor ce au loc în penitenciare seamănă cu cel al sinuciderilor ce au loc afară”, se mai arată în comunicat. 

În literatura de specialitate se consideră că până la 90% dintre cei care se sinucid au o afecţiune psihică, chiar dacă uneori acest act poate fi prima manifestare a acelei afecţiuni, mai afirmă FSANP.

Ionel Marcel Lepa l-a împuşcat mortal, în urmă cu o săptămână, în zona pieptului şi gâtului, pe poliţistul Cristian Amariei, în vârstă de 43 de ani,  în timp ce acesta încerca să îl captureze. Lepa a fost prins și arestat la câteva zile de la crima comisă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...