Replica lui Bănescu pentru Barna, după ce vicepremierul a cerut implicarea BOR în campania de vaccinare: În România există 18 culte

Data actualizării: Data publicării:
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Foto: basilica.ro

După ce Dan Barna a anunțat, luni, că va propune în ședința de Guvern un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română pentru campania de vaccinare, Patriarhia Română i-a atras atenția vicepremierului că în România există 18 culte religioase și că BOR și-a afirmat deja „de nenumăreate ori” poziţia „favorabilă”, „firească” şi „clară” faţă de actul vaccinării.

„În legătură cu din nou clamata implicare a Bisericii (Ortodoxe) în demersul de convingere a oamenilor să se vaccineze, e bine să ne amintim că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Dincolo de acest aspect, Bănescu arată că Biserica Ortodoxă Română și-a afirmat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici și laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii și să-și configureze astfel o opțiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea și protejarea lor și a celor dragi.

„Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simț, dar și din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent. Implicarea cultelor religioase într-un demers persuasiv pe o temă extra-religioasă și într-o problematică în care exclusiv competența medicală este adecvată și relevantă, nu poate transgresa însă limitele contextului celor menționate mai sus”, arată Vasile Bănescu.

Vicepremierul Dan Barna, lider USR PLUS, i-a cerut premierului Florin Cîțu să inițieze un dialog cu Biserica Ortodoxă pentru a deveni partener pentru vaccinare: „În perspectiva valului patru cred că se poate găsi și în rândul bisericii o rezonabilitate legată de susținerea acestui mesaj de vaccinare”.

„Cred că este momentul să discutăm foarte clar și-i voi propune premierului ca în ședința de guvern să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă și un parteneriat cu Biserica Ortodoxă, ca partener pentru vaccinare. Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, și iată - Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil, sunt convins și am încredere în înțelepciunea și a părintelui Patriarh Daniel - n.r.) și a celorlalți ierarhi că acest mesaj e timpul să fie dat, tocmai pentru ca românii să afle pe o cale alternativă, la fel de credibilă, cât de important e să ne vaccinăm pentru a nu trebui să intrăm din nou într-o perioadă de care am crezut că am scăpat”, a spus Dan Barna.

Bănescu: Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat anti-Covid: „Este un drept, nu o obligație”

Vasile Bănescu a anunțat că Patriarhul Daniel „a reflectat la «caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație»” și că acesta nu s-a imunizat anti-COVID deocamdată.

„Părintele Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său. Dacă va decide să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Acesta a subliniat însă că „dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică”.

„Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni”, se mai arată în mesajul transmis.

„În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremismelor”, a mai adăugat Bănescu.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, divorţ iminent! Emmanuel s-a enervat instant în public, nu s-a mai putut abţine. Cei doi nu...
Digi FM
Legătura de rudenie surprinzătoare care-l leagă pe regele Charles de România. I-a povestit totul unui actor...
Pro FM
Cleopatra Stratan, așa cum rar se arată. În costum de baie, la piscină, spre încântarea fanilor...
Film Now
Bărbatul care i-a furat mințile lui Gwyneth Paltrow, în timp ce actrița avea o relație cu Brad Pitt: „Era...
Adevarul
Băutură care consumată înainte de culcare ne îmbunătățește tranzitul. Trucul medicilor care schimbă tot
Newsweek
Surpriză neplăcută pe talonul de pensie din august pentru 2.000.000 pensionari. Vin bani mai puțini
Digi FM
"Prințul Adormit" a murit după 20 de ani de comă. Ce a pățit pe când era la un liceu militar
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Eric Dane nu renunță la actorie, în ciuda bolii grave de care suferă: "Voi merge mai departe până când roțile...
UTV
Mihaela Rădulescu, devastată de moartea lui Felix Baumgartner: „Sunt pierdută fără el. A murit făcând ceea ce...