România a înaintat aliaților NATO propunerea de instruire a piloților ucraineni pe F-16. Iohannis: Nu pot spune unde va fi baza

Data publicării:
F-16 Fighting Falcons await to launch for a training mission.
Klaus Iohannis spune că există planuri pentru o bază de pregătire în România pentru piloţii NATO pe F-16. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia

Președintele României Klaus Iohannis a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă la Vilnius, Lituania, că România a înaintat aliaților propunerea de a deveni centru de pregătire pentru F-16 și că există sprijin din partea liderilor NATO. „Există planuri pentru bază, aliați interesați și sunt destul de încrezător că lucrurile vor continua”, spune șeful statului, precizând că din motive de securitate nu poate spune public unde va fi baza.

O asemenea decizie ar avea un impact uriaș pentru Forțele Aeriene Române, în contextul în care hub-ul regional nu ar pregăti doar piloți ucraineni și aliați,  ci și piloți români, potrivit defenseromania.ro.

Klaus Iohannis a declarat că există planuri pentru o bază de pregătire în România pentru piloţii NATO pe F-16, precizând că există aliaţi interesaţi. El subliniază că nu sunt încă pregătiţi să spună unde va fi această bază de antrenament.

„Aceste planuri regionale sunt planuri de intervenţie, sunt planuri strict secrete, dar ele nu prevăd înzestrări sau achiziţii, înzestrarea, achiziţia de armanent, de dotări, se face de către fiecare naţiune şi noi ne ocupăm de această chestiune, de aceea am alocat bani mulţi, 2,5% din PIB pentru Apărare. Este pe de altă parte important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situaţia ci şi pregătirea militarilor, antrenamentele speciale”, a spus preşedintele Klaus Iohannis la Vilnius, întrebat dacă aceste planuri de apărare regională presupun achiziţii de tehnică suplimentară şi dacă acel centru pentru antrenarea piloţilor se va deschide la Borcea sau într-un alt loc din ţara noastră şi dacă vor mai fi şi alte locuri similare în care să fie dislocate forţe militare aliate.

El a arătat că „în acest cadru putem să menţionăm proiectul nostru înaintat mai multor aliaţi de a avea o bază de pregătire în România pentru piloţii pe F-16”.

„Există planuri pentru această bază, există aliaţi interesaţi şi sunt destul de încrezător că lucruriel vor continua. Nu suntem încă pregătiţi să spunem unde va fi această bază, cred că vă daţi seama din ce motive, dar este un proiect bun şi pentru România şi pentru naţiunile din regiune care vor avea astfel posibilitatea să îşi pregătească piloţii”, a mai explicat Klaus Iohannis.

Anterior, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării au aprobat obiectivele României la Summitul NATO de la Vilnius, iar una din aceste decizii se referă la crearea unui centru regional pentru pregătirea piloților de F-16 în țara noastră.

„Totodată, în cadrul ședinței CSAT a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16. Împreună cu alți aliați și cu Lockheed Martin - compania care proiectează acest avion de luptă - va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina. Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, transmitea CSAT. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri