România ar putea să cumpere din Israel sisteme antiaeriene Spyder sau I-Derby. Prețul contractului se apropie de 2 miliarde de euro

Data publicării:
I-Derby
Racheta I-Derby. Foto: Rafael

După ce și-a anunțat intenția de a comanda rachete antiaeriene MISTRAL 3, produse de MBDA, în cadrul programului EDIRPA (European Defence industry reinforcement through common procurement act) al Uniunii Europene, după ce a achiziționat baterii Patriot de la grupul american RTX (fost Raytheon), Ministerul român al Apărării a lansat programul SHORAD/VSHORAD pentru a-și completa resursele de apărare aeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, scrie publicația de analiză militară Zone Militaire.

Au fost contactați patru producători: MBDA Franța [MISTRAL 2 / VL MICA], LIG Nex1 din Coreea de Sud, Rafael din Israel [sistemele SPYDER și I-Derby] și Diehl Defence din Germania [IRIS-T SLS și IRIS-T SLM].

Valoarea acestei piețe a fost estimată la 1,9 miliarde EUR

În decembrie anul trecut, LIG Nex1 a fost eliminat din competiție din cauza unei obscure „erori administrative”, când apelul producătorului sud-coreean la „Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor” din România a fost respins.

Programul MANPAD

Având în vedere facilitățile oferite de EDIRPA și de noile instrumente financiare ale UE, cum ar fi SAFE și EDIP, s-ar fi putut crede că România ar favoriza un furnizor european... Și că MBDA Franța ar fi cel mai bine plasată pentru a câștiga licitația SHORAD/VSHORAD, având în vedere comanda anunțată de rachete MISTRAL 3.
În cele din urmă, nu a fost cazul. Într-un comunicat de presă publicat la 29 iunie, Ministerul român al Apărării a confirmat intenția sa de a achiziționa rachete MISTRAL 3 în cadrul programului MANPAD, pentru o valoare maximă de 700 de milioane de euro.

"Programul MANPAD reprezintă o investiție strategică în securitatea României, contribuind la consolidarea apărării comune europene. Acesta este eligibil pentru finanțare nerambursabilă parțială prin mecanismul EDIRPA", a anunțat el.

Programul SHORAD

În ceea ce privește programul SHORAD/VSHORAD, ministerul român a indicat că și-a făcut cunoscută alegerea celor trei industriași aflați încă în cursă și că, întrucât niciunul dintre aceștia nu a contestat decizia sa, un „acord-cadru” va fi semnat în curând. Rămâne de văzut cu cine... deoarece s-a abținut să precizeze numele câștigătorului, comentează publicația.

În orice caz, MBDA a fost exclusă din program, după cum a confirmat ambasada Franței în România pentru presa locală.

"O companie franceză a răspuns la invitația de participare la licitație lansată de Guvernul României. O ofertă a fost depusă de această societate, dar a fost respinsă de autoritățile române", a explicat aceasta.

Totuși, alegerea ministerului nu a căzut nici pe Diehl Defence, având în vedere că, potrivit presei românești de specialitate, au fost selectate sistemele israeliene SPYDER și I-Derby... chiar dacă acestea nu îndeplineau în totalitate cerințele licitației.

Decizia ar fi fost luată de Angel Tîlvăr, predecesorul actualului ministru al apărării, Ionuț Moșteanu, precizează Zone Militaire.

Acestea fiind spuse, în comunicatul său de presă, ministerul român a dat asigurări că „va utiliza toate instrumentele disponibile la nivelul Uniunii Europene pentru reducerea costurilor de achiziție”, inclusiv instrumentul SAFE [Security for action for Europe], în vederea consolidării industriei europene de apărare".

SPYDER & I-DERBY

SPYDER („Surface-to-air Python and Derby”) este un sistem israelian de apărare aeriană mobil de rază scurtă și medie dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems cu asistență din partea Israel Aerospace Industries (IAI). Rafael este contractantul principal, iar IAI este principalul subcontractant pentru programul SPYDER. Acest sistem a atins o etapă importantă în 2005, când au fost lansate rachete împotriva unor ținte de testare în Shdema, Israel, care au fost lovite direct. De atunci, acesta a fost prezentat în cadrul mai multor expoziții militare din întreaga lume.

I-DERBY ERTM este o rachetă aer-aer inovatoare cu radar activ, care oferă avioanelor de luptă performanțe remarcabile în interceptările de la rază scurtă până la rază lungă dincolo de raza vizuală (BVR) + emisfera posterioară. Racheta încorporează seeker-ul RF de ultimă generație al RAFAEL, bazat pe tehnologia solid-state.

 

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Până când ține noul val de caniculă? Urmează temperaturi de foc, dar apoi se răceşte brusc. Vine frigul!
Digi FM
Prințesa Kate și prințul William, alături de adorabilii George și Charlotte, la Wimbledon. Regele Felipe al...
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, surprinși din nou împreună pe un iaht de lux, la doar câteva zile după...
Film Now
Nicole Kidman, apariție intens comentată la un show de modă la Paris. Unii o acuză că și-a „înghețat fața”...
Adevarul
Educația teatrală, materie obligatorie în clasa a XI-a, educația sexuală nu este în programa școlară
Newsweek
Șefa CSM a scris la UE ca pensiile speciale să nu fie tăiate. O așteaptă o pensie de 30.000 lei
Digi FM
Părinții ei sunt multimilionari, dar ea a ales simplitatea. Fiica lui Tom Cruise, impresionantă pe străzile...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Lătratul câinilor, tradus de un expert. 4 mesaje pe care animalul tău încearcă să ți le transmită
Film Now
Cum arată azi actorii din „Scary Movie”. Ce fac vedetele la 25 de ani de la premiera comediei horror
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu