Rușii confirmă că au folosit „arme de înaltă precizie” în atacul de la Odesa în care Zelenski s-a aflat la un pas de moarte

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian President Zelenskyy and Greek Prime Minister Mitsotakis Visit Odessa Port
Zelenski în portul Odesa, în așteptarea premierului grec. Rușii spun că prezența acestora în momentul atacului a fost „o coincidență fericită”. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost cel mai probabil vizat de o rachetă balistică Iskander în timpul atacului de miercuri de la Odesa. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat joi că Odesa a fost atacată cu rachete „cel mai probabil balistice”, informează Odessa Journal.

„A fost un atac cu rachete la Odesa, efectuat cel mai probabil cu arme balistice, care au lovit una din clădirile din cadrul infrastructurii portuare. Dar acest atac nu e în niciun caz legat de o anumită vizită (a lui Zelenski în oraș, n.r.), ci are legătură cu teroarea pe care inamicul o comite în mod metodic”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a forțelor ucrainene din sudul Ucrainei.

Președintele Zelenski s-a aflat miercuri la câteva secunde de moarte în Odesa, în timpul unei vizite făcute în acest oraș alături de premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Mai multe explozii s-au auzit la 150 de metri de coloana oficială a celor doi lideri de stat. Imediat după explozii, vehiculele care transportau delegaţia greacă au fost deviate de pe traseul stabilit, conform instrucţiunilor autorităţilor ucrainene. Primele informații relatau despre un atac cu drone dar și cu rachete.

Vizita premierului grec la Odesa, menită să confirme sprijinul Greciei faţă de Ucraina în războiul cu Rusia, nu a fost anunţată public în prealabil, abia miercuri presa greacă relatând despre ea.

Conform premierul grec Mitsotakis, atacul a survenit chiar în momentul în care acesta și Zelenski se aflau în portul Odesa.

Rușii spun că prezența lui Zelenski în Odesa a fost doar „o coincidență fericită”

Purtătorul de cuvânt al forțelor navale ucrainene, Dmitro Pletenciuk, a recunoscut că „inamicul a lovit infrastructura portuară a orașului” și că în urma atacului „sunt cinci victime”. Autoritățile ucrainene nu au specificat numărul răniților ori câți dintre aceștia sunt militari ori civili.

Ministerul rus al Apărării a confirmat atacul de la Odesa, informează agenția rusă TASS.

„La ora 11:40, ora Moscovei, azi (miercuri n.r.) forțele armate ale Federației Ruse au executat atac cu rachetă de mare precizie asupra unui hangar din zona industrială a portului din Odesa, folosit de forțele armate ale Ucrainei pentru dronele navale. Obiectivul a fost îndeplinit. Ținta a fost lovită”, a comunicat ministerul rus al apărării, care nu a menționat numele lui Zelenski sau al premierului grec aflați chiar în acel moment în Odesa.

Sursele media ruse susțin că în atacul de la Odesa a fost folosită o rachetă balistică Iskander. Această rachetă - una din cele mai moderne din dotarea Rusiei - atinge viteză hipersonică în faza „terminală” a traiectoriei. Rybar/Rîbar, unul dintre cei mai influenți bloggeri ruși din mediul online - citat inclusiv în analizele realizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) - a susținut că prezența lui Zelenski în Odesa fix în momentul atacului a reprezentat „o coincidență fericită”.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...