Exclusiv Salome Zurabișvili, fosta președintă a Georgiei: Rusia folosește acum o strategie hibridă pentru a impune regimuri nedemocratice

Rusia testează noi instrumente de manipulare și propagandă pentru acapararea statelor. Acesta este avertismentul franc al Salomei Zurabișvili, prima președintă femeie a Georgiei și unul dintre cei mai vocali apărători ai viitorului european al Georgiei. Într-un intrerviu exclusiv pentru Digi24, președinta recunoscută de liderii europeni a arătat cum pas cu pas, țara sa pare că se îndepărtează de parcursul european, dar și modul în care Moscova își testează noile strategii hibride care ar putea afecta și România. Salomei Zurabișvili a fost prezentă în țara noastră la Congresul USR, iar cu o zi înainte a avut o întâlnire cu președintele Nicușor Dan.

Orașul cu izvoare infectate cu bacterii și E.coli, din care oamenii continuă să bea apă în ciuda avertismentelor

Situație critică în „Sahara Olteniei”, unde nu a mai plouat de trei luni. Cum arată viața de agricultor în câmp, la 40° Celsius

Noi artefacte descoperite la Callatis. Ministrul Andras Demeter anunță când vor fi aduse la București
Elena Crângașu, jurnalist Digi24: În primul rând, vreau să vă întreb despre întâlnirea dvs. cu președintele nostru. Ați avut vreun sfat pentru acesta? Care au fost subiectele de discuție?
Salome Zurabișvili, fosta președintă a Georgiei: Subiectul a fost doar unul, situația din Georgia, care cred că se află astăzi într-unul dintre cele mai dificile momente din ultima perioadă, cel puțin, și ca țară care se află pe celălalt țărm al Mării Negre, și am avut întotdeauna o relație strânsă cu România.
A fost important pentru mine să îi prezint noului președinte starea exactă a situației din Georgia, unde am văzut, din păcate, că alegerile au decurs într-un mod diferit de cele din țara dumneavoastră.
Am văzut cum alegerile noastre au fost manipulate, fraudate. Și, ca urmare, am văzut cum Georgia se îndepărtează de trecutul său european. Atât pe plan intern, cu un regim care este din ce în ce mai represiv, cât și pe plan extern, unde acest regim se apropie din ce în ce mai mult de Rusia și se îndepărtează de Europa.
Elena Crângașu: Ambele noastre țări încearcă să facă față acestui val de extremism, al forțelor politice pro-ruse și anti-europene. Cum am ajuns aici? Care credeți că este baza pentru creșterea acestui fenomen?
Salome Zurabișvili: Ei bine, există diferite căi, dar în cazul nostru este vorba mai ales de faptul că Rusia a început să experimenteze o nouă strategie, una care diferă de strategia intervenției militare, pe care noi am experimentat-o în 2008, iar apoi Ucraina a experimentat-o de două ori - o dată în 2014 și o dată acum. Iar această intervenție militară a mers mai departe.
Pentru că în cazul nostru nu a existat o reacție suficientă din partea partenerilor europeni, iar în cazul Crimeei reacția a fost și mai slabă. Acesta este motivul care a determinat Rusia să încerce intervenția în Ucraina, dar nu a funcționat așa cum se aștepta Rusia.
Așa că acum experimentează din nou în Georgia, o nouă strategie, o strategie hibridă care se bazează pe propagandă, pe manipularea alegerilor și pe utilizarea liderilor locali care au ieșit din aceste alegeri manipulate, pentru a impune un regim politic diferit, nedemocratic, care încearcă implementarea acelorași măsuri nedemocratice precum în Rusia.
Deci se bazează pe unele lucruri care sunt tendințe în întreaga lume - teama de exterior, teama de migranți și multe alte temeri care există în secolul XXI. Dar mai mult decât atât, este vorba de temeri care sunt stârnite de propagandă.
Când am fost în Georgia, propaganda a distilat frica de război pe baza unui lucru pe care Georgia îl știe de secole. Dar să poți prezice că războiul ar putea fi pornit de prietenii noștri, Statele Unite și europenii, în Georgia, din Georgia spre Rusia, este atât de absurd încât ai crede că nu va fi crezut de nimeni.
Și a funcționat până la un punct. Deci acesta este un instrument foarte puternic. Acestea sunt noile instrumente pe care Rusia le testează.
Și când este testat în Georgia, atunci poate fi aplicat și în alte țări. Ați fost martori că și în România au existat unele încercări. Dar aici nu a funcționat. Au fost încercări în Moldova, care, de asemenea, nu au funcționat. S-ar putea să existe noi încercări în Moldova pentru următoarele alegeri. Și este o strategie care poate ajunge oriunde în Europa.
Aceasta este noutatea. Nu are nevoie de frontiere comune. Nu necesită forță militară. Este mult mai ușor, mai puțin costisitor pentru Rusia. Și sper că nu se va spune că este mai eficient.
Elena Crângașu: Ce părere aveți despre o intervenție militară a Rusiei? Este posibil? Ne putem aștepta la așa ceva?
Salome Zurabișvili: Cred că am văzut tot ce trebuia să vedem despre intervenția militară rusă. Am experimentat-o. Nu a funcționat în Georgia. Nu a permis Rusiei să deturneze Georgia de la trecutul său european, de la trecutul său euro-atlantic. Nu a funcționat în Ucraina, deoarece nu a permis Rusiei să preia Kievul în trei zile sau, așa cum se spune, să denazifice Ucraina sau să scape de guvernul Zelenski.
Deci, Rusia nu și-a atins obiectivele militare și, de aceea, Rusia testează, experimentează ceva diferit. Ceva mai puțin costisitor, ceva care, în lumea de astăzi, cu tehnologia, cu propaganda, cu utilizarea rețelelor sociale, reprezintă o strategie care pentru Rusia, într-un fel, este mult mai ușoară, pentru că a folosit propaganda în forma sovietică cu decenii înainte. Așa că se simte în largul ei în această nouă strategie.
Elena Crângașu: Din poziția dumneavoastră de președinte recunoscut de către Uniunea Europeană, liderii și instituțiile europene, cum vă luptați cu puterea instalată în mod nelegitim și ce soluții aveți pentru a depăși această criză politică?
Salome Zurabișvili: Ei bine, opoziția nu vine de la mine, ci de la oameni, iar poporul georgian a ieșit în stradă într-un mod foarte pașnic, și acest lucru trebuie subliniat, timp de peste 200 de zile. De fapt, poporul georgian protestează pe străzi de mai bine de doi ani. Pentru că a început cu prima introducere a legii ruse, a continuat cu a doua lege rusă și a continuat atunci când guvernul ilegitim a declarat că dorește să oprească procesul de integrare în Uniunea Europeană.
Așadar, este o luptă lungă, iar Georgia este obișnuită cu luptele lungi. Aceasta este calea de ieșire. Pentru că noi credem că nu există nimic altceva decât căi pașnice și vedem rezultatul prin alegeri, pentru că nimeni nu a inventat altceva decât să se întoarcă la voința poporului atunci când o țară este blocată, așa cum este Georgia, paralizată, pentru că guvernul nu guvernează.
Guvernul reprimă, folosește în fiecare zi noi metode represive, noi legi represive, dar nu guvernează, nu răspunde la niciuna dintre provocările care apar zi de zi în Georgia. Prin urmare, aceasta este o confruntare între o populație care continuă să își dorească Europa, democrația și propria identitate, și un partid de guvernământ care acum este singurul partid de guvernământ al Georgiei, care privează țara de propriul său viitor.
Elena Crângașu: Ce înseamnă să renunțați la agenda pro-europeană și la procesul de aderare? Mai poate fi făcut ceva în ciuda guvernului dumneavoastră?
Salome Zurabișvili: Este foarte greu de spus. Cred că de aceea este important să ne întoarcem la voința poporului, la alegeri. Pentru că nu cred că, prin propria voință, acest guvern de astăzi va face un pas înapoi. Va avea nevoie de presiune din exterior, de o politică clară a Uniunii Europene, pe care până acum nu am văzut-o sau auzit-o.
Și va avea nevoie de continuarea presiunii din interior, din partea opiniei publice, a societății civile, care este foarte activă și proeminentă. Din partea partidelor politice pro-europene. Iar astfel trebuie să ne întoarcem la trecutul nostru european. Acest guvern va trebui să accepte, în cele din urmă, voința poporului.
Elena Crângașu: Aveți un sfat pentru românii care privesc către viitor, poate cu frică, deoarece acum am trecut un obstacol, dar nu știm cum vor decurge următoarele alegeri?
Salome Zurabișvili: Cred că, în ansamblu, și aceasta este probabil una dintre sarcinile instituției europene, trebuie să fim mai bine pregătiți pentru această etapă următoare a unui nou Război Rece, care implică mult mai multă propagandă, mult mai multă utilizare a tehnologiilor pentru falsificarea alegerilor, utilizarea a tot felul de instrumente.
Așa că trebuie să știm care sunt aceste instrumente. Trebuie să fim mai lucizi cu privire la ceea ce se întâmplă și să nu spunem că aceste mișcări în opinia publică sunt doar sui generis. Nu sunt. Ele sunt create, sunt încurajate, iar noi trebuie să fim capabili să vedem prin asta și să ne apărăm.
Dar pentru asta este nevoie de organizare, de coordonare, de a învăța unii de la alții, din experiențele noastre.
Editor : Liviu Cojan
- Etichete:
- rusia
- georgia
- dezinformare
- salome zurabişvili
- fosta presedinta
- strategie hibrida
- manipulae
- regim nedemocrat
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News