APCR: 75% dintre locuitorii din rural sunt supraponderali sau obezi. Oamenii nu își cunosc afecțiunile, tratamentul, au fost abandonați

Data publicării:
Details with the hands of a young female medic checking the legs of a senior woman.
Foto: Profimedia Images

Un număr de 1.258 de oameni din mediul rural au beneficiat în ultimele trei luni de investigaţii medicale gratuite în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine”, organizată de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR), a informat, vineri, Cezar Ieremia, preşedintele APCR, la o dezbatere pe această temă. 

Potrivit acestuia, 60% dintre cei consultaţi au aflat că au diabet, unul din trei a primit recomandare de control suplimentar la cardiologie, iar 75% sunt supraponderali sau obezi, potrivit Agerpres. 

„Problemele sunt multiple, oamenii de cele mai multe ori renunţă la tratament, cu alte cuvinte renunţă la viaţă, iată concluziile. 

Cifre alarmante, subdiagnosticare cronică, lipsa aderenţei la tratament şi a reevaluărilor ulterioare începerii unui tratament. 

Mulţi pacienţi nu îşi cunosc afecţiunile şi tratamentul şi nu au idee despre posibilele complicaţii ale bolilor de care suferă. 

Mulţi pacienţi iau tratament fără a merge la medic - automedicaţie. 

Noi considerăm că, până la urmă, oamenii din mediul rural au fost abandonaţi, neavând acces la medicul de familie, la investigaţii de specialitate. Dacă nu avem educaţie sanitară, nu vom avea nici sănătate. Trebuie să intrăm într-o minimă realitate în ceea ce priveşte prevenţia, în ceea ce priveşte tratamentul, paliaţia, tot ceea ce înseamnă sistemul de sănătate din România”, a precizat Ieremia. 

În context, senatorul PSD Adrian Streinu - Cercel, preşedintele Comisiei pentru sănătate, a propus, în condiţiile în care se constată, în multe oraşe din ţară, lipsa unui medic diabetolog sau din alte specialităţi, realizarea unui cloud virtual cu toţi medicii specialişti din România, astfel încât aceştia să poată fi contactaţi de către medicii de familie atunci când au nevoie. 

„Aţi spus că sunt oraşe care nu au nici măcar un medic diabetolog sau din alte specialităţi. Atunci, propunerea concretă ar fi să facem un inventar al tuturor doctorilor pe specialităţi în România şi să facem un cloud, doctori specialişti cărora să le repartizăm medicii de familie, în aşa fel încât fiecare medic de familie să aibă un cloud unde poate să acceseze imediat un specialist care să-i dea un răspuns util. Nu e vorba de punct de lucru fix, eu vorbesc de un cloud virtual în care să fiţi accesaţi (medicii specialişti - n.r.), primiţi informaţia, deschideţi aplicaţia şi aflaţi un răspuns”, a susţinut senatorul PSD. 

Totodată, el a subliniat necesitatea construirii unor mesaje total diferite de cele transmise până acum locuitorilor din mediul rural, în sensul că informaţiile către aceştia trebuie să fie clare şi detaliate în legătură cu problemele de sănătate pe care le au.

„Mesajele trebuie construite total diferit. Nu mai ţin mesajele că la ţară e hrană curată, şi atunci noi ar trebui să le translatăm mai mult la ţară decât la oraş, să-i informăm, să le dăm informaţii de calitate. Atunci când punem întrebări, lumea trebuie să şi ştie despre ce este vorba, să nu pară doar că ştie şi că are în cap definiţia respectivă şi atunci trebuie să-i dezvoltăm puţin întrebarea, ca să fii convins că ceea ce spun este înţeles de persoana respectivă”, a susţinut Streinu - Cercel. 
În opinia acestuia, educaţia pentru sănătate ar trebui să înceapă de la „grupa mică” şi să fie obligatorie în sistemul de învăţământ. 

„Educaţia pentru sănătate trebuie să înceapă de la grupa mică şi pe urmă, în 20 de ani, vom discuta în alţi parametri. Dacă facem educaţie pentru sănătate obligatorie, şi nu opţională, în sistemul de învăţământ, atunci în 20 de ani de aici încolo, vom vorbi altfel”, a conchis senatorul. 

Potrivit preşedintelui APCR, caravana din mediul rural, dedicată diabetului şi bolilor cardiovasculare, s-a desfăşurat pe parcursul a nouă săptămâni, în şapte judeţe - opt localităţi care se confruntă cu acces dificil la servicii medicale. 

„Ca şi criteriu în caravanele noastre avem ca localităţile unde ne deplasăm să aibă cel puţin 20 de kilometri faţă de cel mai apropiat oraş, Am făcut trei vizite în fiecare localitate, o zi pentru recoltare de sânge şi două zile cu medic diabetolog şi medic cardiolog, după primirea rezultatelor la analizele de sânge. Nu doar investigaţii şi informare şi educaţie medicală. Educaţia despre prevenţia în bolile cardiovasculare şi controlul diabetului, explicarea şi împărţirea de broşuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare (...), sfaturi despre nutriţie şi schimbarea stilului de viaţă. Cam pentru toţi românii ar trebui să facem acest lucru şi vom face câteva proiecte spre beneficiul tuturor”, a detaliat vorbitorul.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se redeschide o mină legendară din România. Mineralul extras de aici este rar și foarte căutat în lume
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
O discuție „picantă”. Lady Gaga abia și-a putut stăpâni lacrimile la „Hot Ones”. Când a fost tentată să...
Film Now
Jennifer Coolidge recunoaște că obsesia pentru bărbații „indisponibili” i-a afectat cariera: „Am mari...
Adevarul
O mină în ruină din România va fi repornită cu 200 de milioane euro. Din interior se extrage un mineral rar...
Newsweek
Ce se întâmplă dacă la Mica Recalculare iei pensie mai mică decât cea de azi? Pierd pensionarii bani
Digi FM
Secretul pe care Dan Negru l-a ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90 prezentatorul de televiziune
Digi World
Vegetarienii, risc mai scăzut de a dezvolta diabet și unele tipuri de cancer. Care sunt, însă, pericolele...
Digi Animal World
Animal misterios surprins în Florida. Cum apare creatura pe camerele de supraveghere
Film Now
Helen Mirren îl șochează pe Harrison Ford cu o mărturisire total neașteptată: Ei bine, situația a devenit și...
UTV
Megan Fox a devenit mamă pentru a patra oară! Actrița și Machine Gun Kelly, părinți în mijlocul unui scandal