Canicula, un coșmar în plus pentru medicii care luptă cu noul coronavirus îmbrăcați în combinezoane: „Pe scurt, e groaznic!”

Data publicării:
medici si pacient cu covid
3 cadre medicale au murit de COVID în 48 de oreFOTO Getty Images

Sunt zile caniculare în jumătate de țară, iar cadrele medicale care lucrează în spitale sau la serviciile de ambulanță folosesc aceleași echipamente de protecție de la începutul pandemiei. Numai că, acum, din cauza temperaturilor foarte ridicate, disconfortul termic este major, iar turele înseamnă pentru cadrele medicale o saună continuă.

Andreea Luca, pacient COVID-19: În salon cred că sunt 50 de grade, nu ştiu să apreciez cu siguranţă cu adevărat, dar este extrem de cald.

Pacienţii diagnosticaţi cu COVID-19 au dificultăţi în a respira în condiţii normale. Canicula, aerul apăsător sunt o provocare suplimentară. De teamă să nu facă mai mult rău ezită să pornească aparatele de aer condiţionat.

Andreea Luca, pacient COVID-19: Asistentele şi medicii şi infirmierele erau epuizate, nu doar de atâta munca pe care o fac cu atât de mulţi pacienţi care au umplut spitalul, dar şi pentru că este extrem, extrem de cald.

Alexandru Lazăr este medic la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon şi la fel ca toţi colegii lui face gărzi şi pe autospecialele SMURD.

Alexandru Lazăr, medic UPU-SMURD: Pe scurt, e groaznic! Imaginaţi-vă, să stai în costum, să fii pe SMURD, să resuscizezi sau să ai un pacient instabil care face stop cardio-respirator în maşină. Şi în maşină e cald chiar dacă este aer condiţionat şi trebuie să resuscitezi, să faci manevre. Făcând asta un sfert de oră efectiv te epuizezi.

La Serviciul de Ambulanţă e acelaşi lucru. Când nu au pacienţi confirmaţi sau suspecţi COVID-19 medicii apelează la echipamente mai subţiri.

Diana Zinovei, medic Serviciul de Ambulanţă Iaşi: Aceste echipamente sunt o fericire dacă le îmbraci, pentru că sunt foarte subţiri, acelea din pungă sunt coşmar. În momentul când le cobori e apă, e apă. Hainele se transformă în sare, deci peste tot este sare, iar capul nu mai povestesc.

Intervalul de timp petrecut continuu în combinezon s-a redus cu două ore faţă de perioada anterioară, cu temperaturi mai blânde. Însă în cazul în care există un număr mare de pacienţi care au nevoie de ajutor medical, această durată se poate prelungi.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
De ce Regele Charles ține mereu mâinile în buzunar sau la spate. Își ascunde degetele?
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Pensie cu 1.400 lei mai mare la recalcuare, deși s-a pensionat la doar 59 ani. Câte puncte bonus are
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez, detaliul care amplifică zvonurile privind divorțul de Ben Affleck: „Lipsă de integritate și...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...