Ce înseamnă examen RMN 3 Tesla?

Data actualizării: Data publicării:
RMN 3T - SANADOR Articol sustinut de SANADOR

Bolile neurologice, articulare și oncologice pot fi diagnosticate cu mare precizie printr-un examen RMN, adică prin imagistică prin rezonanță magnetică, o investigație neinvazivă, neiradiantă, care permite identificarea celor mai mici leziuni din corp. Această tehnică ultraperformantă de imagistică medicală are numeroase avantaje, permițând, de cele mai multe ori, observarea unor detalii care nu pot fi cuantificate prin tomografie computerizată, radiologie standard ori ecografie și poate fi repetată oricând este nevoie.

Aparatele RMN obișnuite dispun de un magnet care emite un câmp magnetic cu o putere de 1,5 Tesla, dar în România există și echipamente mai performante, RMN 3 Tesla, care asigură o scanare mai performantă a corpului uman. Acest instrument dotat cu tehnologie de ultimă generație permite o diagnosticare rapidă și foarte precisă, pentru o gamă variată de afecțiuni.

Un examen RMN efectuat cu un aparat 3T oferă numeroase beneficii, comparativ cu echipamentul standard de rezonanță magnetică:

  • Imaginile au o rezoluție mai bună;

  • Scanarea se desfășoară mai repede, iar asta înseamnă mai puțin disconfort pentru pacient;

  • Pot fi identificate chiar și cele mai mici leziuni din corp, de numai 2 mm;

  • Pot fi diferențiate cu mare acuratețe formațiunile maligne de cele benigne, indiferent de localizarea acestora;

  • Poate fi realizată o analiză detaliată, pe segmente, fără să fie nevoie de reexaminarea pacientului.

Datorită acestor avantaje semnificative, examinarea cu un RMN 3T este indicată în special pentru diagnosticarea afecțiunilor neurologice (inclusiv spinale), tumori ale sânului și prostatei, leziuni ale cartilajelor și nervilor periferici, dar și pentru investigații cardiace și abdominale. De asemenea, cu acest tip de aparat se poate efectua și o scanare completă (RMN Whole Body), esențială pentru identificarea metastazelor (inclusiv a celor osoase).

Echipamentul RMN 3 Tesla furnizează imagini foarte detaliate, la o rezoluție superioară, astfel încât pot fi observate cu precizie semnele unei afecțiuni, chiar și în stadii incipiente. În plus, aparatul „vede” chiar și în interiorul unei structuri anatomice cu țesut mai dens, greu de analizat prin alte metode, cum este sânul pacientelor tinere, situație în care ecografia mamară și mamografia nu pot oferi informații foarte detaliate.

Stadializarea tumorilor canceroase poate fi realizată mult mai precis cu ajutorul acestui aparat, aspect esențial pentru alegerea și monitorizarea corectă a tratamentului oncologic. Prin stabilirea unui diagnostic rapid și precis, tratamentul va putea începe din timp, astfel încât pacientul va avea șanse mai mari de vindecare, iar calitatea vieții lui va fi îmbunătățită considerabil.

În cazul în care medicul v-a recomandat efectuarea unui examen imagistic prin rezonanță magnetică (RMN), este bine să știți că puteți efectua acest examen la SANADOR, cu cele mai avansate echipamente disponibile în România: Siemens Magnetom Skyra 3T la Spitalul Clinic SANADOR și Siemens Magnetom Vida 3T în Clinica SANADOR Floreasca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri