Video Centre de vaccinare amenajate degeaba? Zeci de astfel de spații ar putea fi închise

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
Centru de vaccinare anti Covid.
Centru de vaccinare anti-COVID. FOTO: Agerpres

Revenirea elevilor în bănci perturbă actuala organizare a campaniei naționale de imunizare. Centrele de vaccinare amenajate pe bani mulți în sălile de sport din incinta școlilor vor trebui desfințate și redate dascălilor și elevilor pentru orele de educație fizică. Decizia a fost anunțată deja de medicul Valeriu Gheorghiță, dar nu a fost comunicată oficial administrațiilor locale. Există însă și puncte de vaccinare amenajate în grădinițe și centre after-school. În cazul acestora n-a fost comunicată încă nici menținerea și nici desfințarea lor. Din această cauză, primăriile vizate caută alternative provizorii care să nu perturbe nici procedura de vaccinare, dar nici activitatea școlară.

Administrația orașului Popești-Leordeni a transformat sala de sport a Liceului Teoretic „Radu Popescu” în centru de vaccinare: cinci cabinete medicale, zonă de triaj, zonă post-vaccinare, sală de prim ajutor, spațiu pentru deșeuri speciale. Investiția de peste o sută de mii de lei a fost autorizată luna trecută de Direcția de Sănătate Publică Ilfov, dar a fost lăsată în conservare. Sala de sport este însă unicul loc unde cei peste două mii de elevi ai liceului își pot desfășura orele de educație fizică. Iar cum ei revin de luni la școală, primăria s-a trezit cu o problemă mare: unde-i duce să facă orele de sport?!

Alin Todireanu, administrator public Popești-Leordeni: Ideea este că nu putem să ținem o sală de sport blocată. Că astea au fost condițiile, ăsta a fost singurul spațiu pe care am putut să-l punem la dispoziție și care s-a pretat să facem acest centru de vaccinare. Dar nu-l putem ține blocat! Nici pentru activitatea de vaccinare, nici pentru activitățile sportive cu cei mici! Până când centrul va fi funcțional, avem soluții: vom delimita cu un gard de protecție, vom renunța la activitățile sportive cu mingea, cu tot ceea ce ar putea să producă avarii pe aici. Și, probabil, că profesorii vor miza pe exerciții sportive: gimnastică și așa mai departe!

Gheorghiță: Dacă sunt săli de sport care vor fi folosite de către elevi, acele centre de vaccinare nu pot funcționa

Situația din Popești-Leordeni dezvelește comunicarea precară dintre oficialii campaniei naționale de imunizare și executanții din administrația publică. Pe 26 ianuarie, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de imunizare, a precizat scurt și sec:

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: Dacă sunt săli de sport care vor fi folosite de către elevi în momentul în care se redeschid școlile, acele centre de vaccinare nu pot funcționa.

Mesajul guvernamental n-a fost transmis sub nicio formă oficială în nicio primărie, așa că, deocamdată, nimeni nu-și poate desființa centrul în care a investit bani publici și alte resurse. La Vidra, de exemplu, tot în Ilfov, centrul de vaccinare a fost amenajat în clădirea after-school. Și acest spațiu trebuie folosit de luni încolo în interesul elevilor. Deocamdată... au interzis!

Reporter: Ar putea veni copiii să stea aici după școală? Sau nu, acum?
Ileana Florea, administrator after-school Vidra: Momentan nu! Atâta timp cât funcționează centrul de vaccinare, nu se poate! În situația dată, nici nu pot să le spun la părinți să-i aducă, nici să-i țină acasă! Trebuie să vină și să găsim o soluție de comun acord! Să vedem cum vom proceda în programul after-school. Adică școala după școală!

Primar: Nu știu ce-o să facem în momentul de față. Pentru că prioritare sunt ambele!

La parter, în sala de mese, unde cei 17 copii înscriși la after-school serveau hrana caldă este amenajat acum cabinetul de vaccinare, triajul și zona de post-vaccinare. La etaj, în sălile de clasă, sunt vestiarele medicilor. O eventuală separare între vaccinare și copii este imposibilă.

Alin Florea Biliboc, viceprimar Vidra, Ilfov: Nu știu ce-o să facem în momentul de față! Ori îl păstrez ca centru de vaccinare și o să anunț părinții care aduceau copiii la after-school să reprogramăm începerea cursurilor, sau așteptăm, nu știu, o soluție din partea ministerelor abilitate, probabil, dacă centrul de vaccinare al Vidrei va funcționa sau nu va funcționa în condițiile date. Nu știu cum să le împart. Pentru că prioritare sunt ambele! Și vaccinarea și educația copiilor! O să mai întrebăm și noi la rândul nostru cum vor proceda alte comune sau alte orașe care au amenajate în același fel ca și noi.

O directivă oficială referitoare la desființarea centrelor de vaccinare amenajate în încinta școlilor, grădinițelor și after-school-urilor va fi remisă săptămâna aceasta tuturor administrațiilor locale implicate în campania de vaccinare. Iar în perioada următoare se va analiza și procedura prin care banii publici cheltuiți degeaba de primării vor putea fi decontați sau trecuți de instituțiile financiare ale statului la... pierderi motivate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri