Exclusiv Cine „a stricat” situația epidemiologică a României? Nelu Tătaru: Avem de decis soarta poporului pe următorii zeci de ani

Data actualizării: Data publicării:
conferinta-tataru-despescu-inquam-ganea (2)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Amânarea măsurilor de relaxare de la 1 iulie trebuie să fie un semnal pentru toată lumea, avertizează ministrul sănătății Nelu Tătaru. Riscul unei politizări excesive a situației medicale din care încă nu am ieșit este însăși sănătatea populației. Avem de decis o soartă a populației pe următorii zeci de ani în acest moment, a arătat Nelu Tătaru, luni seara, la Digi24.

„Suntem la trei săptămâni, trei săptămâni jumătate de când a reînceput creșterea numărului de cazuri. A început timid, gândiți-vă că am pornit de la 124, 145 de cazuri în 24 de ore. Am trecut prin 300 în două săptămâni, am avut și 415, 420, chiar 450. Suntem într-un moment în care această situație trebuie totuși gestionată.  Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă acum două luni, două luni jumătate era instinctul de conservare foarte accentuat, era teama și puteam gestiona și cu participarea populației acest lucru. În acest  moment de fake news-uri, de îndemnare la nesocotirea unor reguli, de bagatelizare a tot ce a fost în aceste patru luni de zile, avem și o relaxare totală a unei părți din populație. Eu sper că se vor trezi și vor conștientiza momentul prin care trecem. Dacă nu avem încredere în noi, să ne uităm dincolo de granițele noastre și o să vedem ce este în acest moment la granița bulgaro-turcă, bulgaro-greacă, cum sunt cozile și ce fac autoritățile grecești, ce se întâmplă în Spania, ce se întâmplă în Italia, unde au revenit niște restricții” - a spus ministrul Nelu Tătaru.

„În momentul în care aceste pârghii ne-au fost luate (prin deciziile CCR - n.r.), devine mai grea misiunea noastră. (...) Gândiți-vă că aceste țări au pârghiile. Noi nu le mai avem în acest moment, iar dacă stăm să gândim evoluția din ultimele patru săptămâni, ne dăm seama că și cu acele pârghii controlam foarte greu anumite zone (...) În acest moment, știi cine sunt (pacienții bolnavi de Covid care părăsesc la cerere spitalele - n.r.), știi cum sunt, dar nu poți lua o măsură sau o decizie împotriva acestor pacienți. Eu sper ca spiritul civic să fie acolo și să conștientizeze că chiar dacă în acest moment sunt la domiciliu, cum au solicitat-o, să păstreze acea izolare la domiciliu, să aibă în continuare grijă și de ei, și de cei care sunt lângă ei”, a arătat ministrul sănătății.

Începând de vineri, organele de control nu mai pot interveni, de pildă, în cadrul unor situații de genul celebrei hore de pe litoral, a mai spus Nelu Tătaru. „Acele sintagme de limitare a unor libertăți fundamentale sunt înțelese greșit și de o parte a populației de rând, dar sunt greu gestionabile și de noi”, a recunoscut oficialul.

Cine „a stricat” situația epidemiologică a României?

Întrebat dacă a avut cineva interesul „să strice” situația epidemiologică a României, pericolul fiind, în fapt, activitatea economică a țării, ministrul Nelu Tătaru a spus: „Vreau să cred că nu, dar în tot ce am putut vedea în ultima perioadă, o parte a eșichierului politic s-a grăbit un pic în a sărbători un anumit moment și a crede că am trecut într-o pantă bună. Nu. Repet în continuare: încă n-am ieșit din momentul medical. L-am agravat în această perioadă. Încă n-am început să reparăm acel moment economic, după aceste șase luni. Este și timp pentru politică. Dar în acest moment suntem pe punctul de a gestiona fără pârghii o a doua cocoașă, un al doilea vârf al acestei prime etape a pandemiei. (...) Cred că este momentul ca fiecare dintre noi, dincolo de culoare politică, să ne revenim și să gestionăm acest moment. Știu că avem un an cu două tururi de alegeri. Știu că avem un an în care se decide soarta pe patru ani. Dar cred că avem de decis o soartă a populației pe următorii zeci de ani în acest moment”, a spus ministrul sănătății, luni seara, la Digi24.

„Poate urma un val doi, în condițiile în care gestionăm în partea a doua a primului val o creștere cu o componentă a relaxării populației, nu a relaxării activităților economice de care aveam nevoie. Începând cu 15 mai, am început măsurile de relaxare, într-un context în care puteam gestiona, am început cu cele mai ușoare, invers cum le introdusesem, știind că le putem controla, am avut 1 Mai, Rusalii, sărbători pascale, weekenduri prelungite - am știut să le gestionăm, știam că vor fi și anumite excese (...) Haideți să ne așezăm această bucurie și să ne pregătim pentru următoarele luni, când într-adevăr vom putea vedea că avem un număr scăzut de cazuri și vom putea gestiona o campanie de pregătire a spitalelor, în eventualitatea unui val doi”, a îndemnat ministrul sănătății.

Dezamăgirea lui Nelu Tătaru

Întrebat dacă are vreun motiv de regret, ministrul spune că nu este vorba neapărat despre o părere de rău, ci mai degrabă de „o dezamăgire” legată de comportamentul populației.

„Nu neapărat părere de rău, o dezamăgire poate: o parte a populaţiei pe care nu o vedeam aşa vitează ca acum. Ţinem toată lumea minte acea linişte de pe străzile noastre din martie, aprilie. Acel moment și acea liniște, acea colaborare, acea răbdare, a făcut ca noi, până acum trei-patru săptămâni, să ajungem la un indice de transmitere de 0,6-0,7, să ajungem la o liniște și la niște măsuri de relaxare. Amânarea măsurilor de relaxare de la 1 iulie trebuie să fie un semnal pentru toată lumea. Noi l-am dat. În același timp, ne-am pregătit și gestionăm în continuare o situație. Dar mă repet: dacă nu se gândesc la noi, la corp medical, la tot ce înseamnă guvern care facem niște eforturi și gândim doar la o erodare politică, atunci vom ajunge să vedem că sănătatea acestui popor este pusă într-adevăr în pericol”, a avertizat ministrul sănătății la Digi24.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Anunţul momentului despre Kate Middleton! Boala nemiloasă nu a iertat-o, toţi se asteaptau la cu totul...
Digi FM
Adevărul despre ultimele zile din viața lui Ozzy Osbourne. Prieten: „Moartea lui a venit neașteptat de...
Pro FM
Ce avere avea Ozzy Osbourne și cine va moșteni totul. Legenda rock avea 6 copii din două căsătorii
Film Now
Starea de sănătate a lui Bruce Willis s-a agravat. Legendarul actor nu mai poate vorbi, citi sau merge
Adevarul
Miturile alimentare „sănătoase” care fac mai mult rău decât bine. Nutriționist: „Unul dintre cele mai rele...
Newsweek
Judecătorii CCR cu pensii speciale de 68.000 lei au decis: Plata CASS la pensie este obligatorie
Digi FM
Adevărul despre moartea lui Felix Baumgartner. Procuror: „Ce știm cu certitudine este că a avut o fractură la...
Digi World
Care e temperatura ideală la care să-ți speli hainele. Ce setare trebuie să alegi ca să elimini microbii din...
Digi Animal World
„Cel mai rar urs” din lume, surprins de o cameră de supraveghere. Cum arată animalul care locuiește în...
Film Now
Antonio Banderas și Robert De Niro, la prânz, pe terasă în Marbella. „Ce imagine! Doi giganți ai...
UTV
Ozzy Osbourne a murit la 76 de ani. Legendarul solist al trupei Black Sabbath s-a stins la scurt timp după...