Consumul de șampanie ar putea reduce riscul de stop cardiac brusc

Data publicării:
Șampanie
Foto: Profimedia

A bea șampanie, a mânca mai multe fructe, a rămâne subțire și a menține o perspectivă pozitivă asupra vieții ar putea contribui la reducerea riscului de stop cardiac subit, sugerează primul studiu de acest fel din lume.

Milioane de oameni din întreaga lume mor în fiecare an în urma unui stop cardiac brusc (SCA), atunci când inima încetează să mai pompeze sânge în corp fără niciun avertisment. Acestea sunt cauzate de un ritm cardiac anormal periculos, atunci când sistemul electric din inimă nu funcționează corespunzător. Fără tratament imediat, cum ar fi resuscitarea cardio-respiratorie, cei afectați vor muri, scrie The Guardian.

Studiul a identificat 56 de factori de risc neclinici asociați cu SCA, cuprinzând stilul de viață, măsurile fizice, factorii psihosociali, statutul socioeconomic și mediul local. Acesta a găsit dovezi convingătoare că abordarea acestor factori ar putea preveni un număr mare de cazuri.

Câteva soluții

Cercetătorii au constatat că factori precum un consum mai mare de șampanie și vin alb, un aport crescut de fructe, împreună cu menținerea unei stări de spirit pozitive, gestionarea greutății, controlul tensiunii arteriale și îmbunătățirea educației, pot servi drept factori de protecție importanți. Ei au concluzionat că între 40 % și 63 % din cazurile de stop cardiac subit ar putea fi evitate atunci când se iau în considerare toți cei 56 de factori de risc. Concluziile lor au fost publicate în Canadian Journal of Cardiology.

Co-investigatorul studiului Renjie Chen de la Universitatea Fudan din Shanghai a declarat: „Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care a investigat în mod cuprinzător asociațiile dintre factorii de risc modificabili non-clinici și incidența SCA. Am fost surprinși de proporția mare (40%-63%) de cazuri de SCA care ar putea fi prevenite prin îmbunătățirea profilurilor nefavorabile”.

Cercetătorii au studiat mai mult de 500.000 de persoane folosind date din UK Biobank. Dintre cei urmăriți, 3.147 de persoane au suferit SCA în timpul unei perioade tipice de urmărire de 14 ani.

Investigatorul principal al studiului, Huihuan Luo, de asemenea de la Universitatea Fudan, a declarat: „Toate studiile anterioare de investigare a factorilor de risc ai SCA au fost bazate pe ipoteze și s-au concentrat pe un număr limitat de factori de expunere candidați fundamentați pe cunoștințe anterioare sau cadre teoretice.

Studiu

„Am efectuat un studiu de asociere la nivel de expunere, care examinează relația dintre o gamă largă de expuneri la mediu și rezultatele de sănătate utilizând datele UK Biobank, urmate de randomizare Mendeliană pentru a evalua relațiile cauzale.

„Studiul a constatat asocieri semnificative între diverși factori modificabili și SCA, modificările stilului de viață fiind cele mai influente în prevenirea cazurilor.”

Eliminarea celei mai slabe treimi din cei 56 de factori de risc a sugerat că 40% din cazurile de SCA ar putea fi prevenite, conform studiului. Acest procent a crescut la 63% în cazul eliminării celor mai grave două treimi din factorii de risc.

Într-un editorial legat, Nicholas Grubic de la Universitatea din Toronto, Canada, și Dakota Gustafson de la Universitatea Queen din Ontario, Canada, au declarat: „Una dintre cele mai intrigante descoperiri ale studiului este efectul cardioprotector asociat consumului de șampanie și vin alb, punând la îndoială ipotezele îndelung susținute cu privire la specificitatea proprietăților cardioprotectoare ale vinului roșu.

„Cercetările privind mecanismele de bază rămân neclare, dar aceste constatări întăresc ideea că beneficiile consumului moderat de alcool pot fi mai complexe decât se presupunea anterior.”

Sugestia că șampania și vinul alb ar putea fi de ajutor intră, de asemenea, în conflict cu sfaturile existente.

British Heart Foundation afirmă că schimbările în stilul de viață pot reduce riscul de SCA. Acestea includ reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, o dietă sănătoasă, administrarea de medicamente și urmarea tratamentelor de la medic, precum și activitatea fizică.

Grubic și Gustafson au scris că, pentru a reduce „povara imensă” pe care SCA o reprezintă pentru sistemele de sănătate, sunt necesare strategii la nivelul întregii populații care să acorde prioritate prevenirii. Dar, în timp ce trecerea de la răspunsul la SCA la prevenirea acestora poate părea simplă, acest lucru ar fi mult mai complex în practică, au spus ei.

Ei au spus: „Natura multifactorială a acestor evenimente - adesea influențată de o combinație de predispoziții genetice, afecțiuni cardiovasculare subiacente, declanșatori de mediu și factori de stil de viață - ridică provocări semnificative pentru profesioniștii din domeniul sănătății și factorii de decizie politică”.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilie Bolojan a anunțat al doilea set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare. Ce se întâmplă începând...
Digi FM
Ana de Armas, de la revelația Bond Girl și promisiunea unei vieți de superstar, la eșecuri de box office. Ce...
Pro FM
Cum își petrece Jessie J timpul după intervenția chirurgicală pentru cancer. Artista, recunoscătoare: „Cea...
Film Now
Zvonurile despre presupusa relația dintre Jennifer Aniston și Jim Curtis, amplificate. Comentariul lăsat de...
Adevarul
Scandal internațional legat de chatbotul Grok al lui Elon Musk. Polonia cere o anchetă europeană după...
Newsweek
Veste excepțională pentru cine trece la pensie limită vârstă. Pensiile vor crește până la 1 august
Digi FM
Adevărul despre divorțul dintre Denise Richards și Aaron Phypers: „Tot ce făceau era să se certe!” Actrița a...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Cinci papagali, recent donați la o grădină zoologică din Anglia, au înjurat vizitatorii. Angajații, nevoiți...
Film Now
Reuniune de senzație. Distribuția filmului "Mumia", împreună la 26 de ani de la premieră. "Un film...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu