„Dacă nu mă operam, îmi pierdeam rinichiul”. Experiența unei paciente cu o afecțiune gravă

Data publicării:
Conf. Dr. Gingu Constantin Articol sustinut de SANADOR

Atunci când urina se acumulează în rinichi din cauza unui blocaj care încetinește scurgerea acesteia către vezică, rinichii se umflă, instalându-se hidronefroza. Afecțiunea se poate instala la orice vârstă, poate afecta unul sau ambii rinichi și, în lipsa tratamentului adecvat, boala se poate agrava, ducând la diferite complicații, inclusiv la insuficiență renală. Uneori, hidronefroza este provocată de o malformație congenitală. La fel s-a întâmplat și în cazul Elenei, o pacientă în vârstă de 35 de ani, diagnosticată cu hidronefroza grad I.

Starea de sănătate a Elenei se agravase, fiind necesară o intervenție chirurgicală, astfel încât, la recomandarea medicului curant, s-a prezentat la un consult de urologie la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

La o ecografia generală efectuată în urma cu mai multă vreme la mine în oraș mi s-a spus că sufăr de hidronefroza grad I, care trebuie urmărită. Hidronefroza era un rezultat al unei malformații congenitale. La un control de rutină, medicul urolog care m-a verificat și prima oară a constatat că hidronefroza s-a accentuat și că, în timp, dacă nu mă operez, ar putea afecta rinichiul”, a declarat pacienta.

Când hidronefroza avansează, trecând de la o formă ușoară la una moderată ori chiar severă, cu risc mare de infecții urinare, simptomatologia poate deveni supărătoare. Durerea lombară, prezența sângelui în urină, nevoia de a urina frecvent, mai ales noaptea, și febra afectează considerabil calitatea vieții unui pacient, crescând nevoia începerii urgente a unui tratament adecvat.

Prin referințe, am ajuns la domnul Conf. Constantin Gîngu, care a confirmat diagnosticul pus anterior și mi-a recomandat ca tratament o intervenție de chirurgie urologică minim invazivă, adică o pieloplastie laparoscopică, care s-a și efectuat imediat. Domnul doctor este un profesionist desăvârșit, drept urmare acum sunt sănătoasă, iar rinichiul stâng funcționează normal”, povestește Elena.

Pieloplastia laparoscopică se efectuează sub anestezie generală și implică efectuarea a trei incizii foarte mici, de 1 cm, în abdomen. Prin acestea se vor introduce instrumente speciale, care îi vor permite medicului chirurg să elimine blocajul, adică îngustarea, evitându-se astfel operația clasică, care ar necesita deschiderea abdomenului.

Chirurgia urologică robotică și cea laparoscopică sunt soluții terapeutice moderne, minim invazive, care îi permit chirurgului să realizeze intervenții complicate prin incizii foarte mici. Astfel, traumatizarea chirurgicală a țesuturilor sănătoase este minimă, iar pacienții se recuperează mai repede, au un risc redus de complicații, resimt mai puțină durere post-operator și rămân cu cicatrici de dimensiuni mai mici.

De aceste avantaje s-a bucurat și Elena, care revine periodic la consultație la Conf. Dr. Constantin Gîngu, deși în prezent locuiește în străinătate: „Între timp am plecat din țară, însă revin la domnul conferențiar Gîngu pentru controalele periodice, chiar dacă acest lucru presupune un efort de deplasare, pentru că am încredere în profesionalismul său.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu afecțiuni ale aparatului urinar pot beneficia de intervenții chirurgicale de mare complexitate, realizate atât clasic, deschis, cât și minim invaziv - endoscopic, laparoscopic sau robotic - de o echipă chirurgicală de elită, cu o experiență clinică vastă și rezultate excepționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul medicament pentru regenerarea dinților, aprobat pentru teste pe oameni
Digi FM
În ce stare era Irinel Columbeanu, înainte de a ajunge la azil: „Nu mâncase de 6 zile. L-au luat de pe o...
Pro FM
Bebe Rexha, ținta unor noi incidente pe scenă, în Wisconsin: „Nu trebuie să se ajungă aici”. A fost nevoie de...
Film Now
Vin Diesel l-a surprins pe un puști de patru ani, care a luptat cu leucemia: „Bun venit în familia noastră!”...
Adevarul
Cățelul încăpățânat: Cum a transformat un Golden Retriver o simplă plimbare într-o adevărată aventură...
Newsweek
Ce se întâmplă cu 1.500.0000 pensii ce ar trebui să scadă la recalculare. Mesajul ministrului muncii
Digi FM
Heidi Klum, mai sexy ca niciodată! Imagini incendiare la piscină, fără haine, doar cu pereche de ochelari și...
Digi World
"Așteptări vs. realitate. Mă simt înșelată". A crezut că și-a închiriat cea mai frumoasă cameră cu vedere la...
Digi Animal World
Imagini inedite cu doi scafandri care „dansează” cu rechinii. Momentul e parcă desprins dintr-un film SF
Film Now
Val de reacții după cea mai recentă apariție a actriței Jennifer Aniston: „Ce și-a făcut la față?”. În urmă...
UTV
Bianca Censori, sotia lui Kanye West, socheaza cu o noua aparitie pe strazile din Italia