De ce este important să mergi la medic dacă bănuiești că ai alergie la ambrozie?

Data publicării:
21.08 Digi24 Articol susținut de SANADOR

În ultimii ani, alergia la ambrozie a devenit o importantă problemă de sănătate atât din cauza agresivității cu care se manifestă în unele cazuri, cât și a numărului în creștere de la un an la altul de pacienți care se confruntă cu acest tip de alergie. Severitatea cu care se manifestă alergia la ambrozie este generată de condițiile climatice, încălzirea globală având un rol important, dar și de creșterea nivelului de poluare, alergenii respiratori fiind potențați de poluanții atmosferici.

Simptomatologia alergiei la ambrozie este asemănătoare cu cea din alte tipuri de alergii sezoniere. Mai exact, persoanele la care sistemul imunitar are un răspuns anormal la polenul acestei plante se pot confrunta cu tuse, strănut, congestie sau secreție nazală, ochi iritați, mâncărime de ochi, nas și gât, urticarie, dar și stare de slăbiciune sau oboseală.
De altfel, dacă nu se iau măsuri pentru limitarea expunerii la ambrozie, se poate ajunge la rinită alergică, iar în cazurile severe de alergie chiar și la astm bronșic. Mai mult, în cazul persoanelor deja diagnosticate cu astm, expunerea la ambrozie poate declanșa o criză de astm.

De aceea, este recomandat ca, în momentul apariției unor manifestări clinice care ar putea indica o alergie la ambrozie, să se efectueze un consult de alergologie, în vederea stabilirii unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat. Automedicația nu este încurajată, în cele mai multe dintre cazuri aceasta agravând simptomatologia.

Pentru un diagnostic de certitudine, medicul alergolog va face o anamneză completă, o examinare fizică și va indica o serie de analize și investigații specifice, cum sunt testele alergologice. În acest fel, se va evalua răspunsul inflamator și se va identifica cu exactitate alergenul responsabil pentru acest tip de răspuns. Dacă este necesar, medicul alergolog va recomanda și alte consultații, la alte specialități medicale (ORL, oftalmologie, dermatologie, reumatologie etc.), pentru a exclude orice altă afecțiune cu simptomatologie asemănătoare.

Odată diagnosticul de alergie la ambrozie stabilit, în funcție de severitatea simptomatologiei și particularitățile pacientului, medicul va indica tratamentul potrivit. Acesta poate include medicamente pentru ameliorarea simptomelor, în cazurile ușoare, sau, în cazurile severe sau pentru gestionarea pe termen lung, o schemă de tratament care să ajute organismul să tolereze polenul de ambrozie și să diminueze răspunsul autoimun.

În cazurile în care simptomatologia este severă și afectează starea de sănătate, persoana în cauză poate merge la un compartiment de primiri urgențe, unde va primi îngrijirile necesare în vederea ameliorării simptomatologiei și reechilibrării organismului.

La SANADOR, pacienții care au semne și simptome ce pot indica o alergie au acces la consultații interdisciplinare, analize și investigații specifice în vederea stabilirii unui diagnostic de certitudine și a unui tratament adecvat. La SANADOR, pacienții beneficiază de teste alergologice din ser, teste la alergeni de mediu, teste cutanate, respiratorii și de contact, dar și de panelul de alergeni respiratori și testul Allergy Explorer (ALEX). Toate aceste teste sunt prelucrate cu acuratețe maximă și în cele mai bune condiții în Laboratoarele SANADOR, echipate cu aparatură modernă, de ultimă generație.

În cazul unei forme severe, pacienții au acces în Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) de la Spitalul Clinic SANADOR la consultații interdisciplinare, datorită celor 21 de linii de gardă care funcționează în permanență, la investigații și teste specifice pentru stabilirea unui diagnostic cert, precum și la cele mai bune îngrijiri medicale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri