Lipsa unui tratament vital pentru cancer. Reacția ministrului Sănătății

Data publicării:
180208_CONFERINTA_MIN_SANATATII_002sorina pintea_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un medicament vital pentru bolnavii de cancer nu se mai găseşte în ţară. Este vorba despre Cisplatin, folosit în majoritatea covârşitoare a cazurilor. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că, în cel mai scurt timp, citostaticul va fi importat. Până atunci, bolnavii pot folosi un alt medicament, dar cu aceeaşi substanţă activă.

E o problemă care durează de 4-5 ani, ieri a fost exceptat de la tichetare acest medicament, prin urmare cât de curând vor intra pe piață 3000 de fiole din acest citostatic. Dar în spital există stocuri de acest medicament cu altă denumire comercială, acceași substanță activă”, a spus Sorina Pintea.

Întrebată dacă pacienții știu acest lucru, ministrul a răspuns: Nu aș putea să vă spun, ar fi trebuit informați de către medicii oncologi”.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a semnalat că acest medicament, folosit în 85% din terapiile anticancer, lipsește din țară.

Situația e cauzată de eliminarea listei medicamentelor esențiale. În 2016 am stabilit un mecanism de preț separat pentru medicamentele esențiale. Statul impune un preț pentru toate medicamentele. Problema e că dacă impunem un preț prea mic, medicamentele cele mai ieftine, unde profitul e mic, dispar. Trebuie să oferim un preț decent ca să nu dispară. Pentru asta am introdus lista, care a fost eliminată în 2017. Nu știm de ce”, a spus Vlad Voiculescu la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri