„M-am născut a doua oară!”. Povestea unui pacient cu o malformație cardiacă gravă

Data actualizării: Data publicării:
Prof. Costache - SANADOR Articol sustinut de SANADOR

Intervențiile cardiovasculare minim invazive pot salva viața pacienților, pentru că, dincolo de beneficiile clare pe care le oferă, aceste proceduri sunt mai ușor de acceptat. Multe persoane se tem de operațiile clasice, complexe, care necesită o perioadă mai îndelungată de recuperare și au un risc crescut de complicații. Amânarea intervenției chirurgicale le poate pune însă viața în pericol.

Într-o asemenea situație s-a aflat și Tudor, un bărbat de 44 de ani, diagnosticat încă din adolescență cu o malformație cardiacă gravă: defect septal atrial asociat cu drenaj venos pulmonar aberant. Toți medicii pe care îi consultase de-a lungul timpului, din centre renumite din țară, îi oferiseră o singură opțiune, pe care el dorea s-o evite: o intervenție chirurgicală clasică, care presupunea deschiderea toracelui și a sternului.

În cele din urmă, pacientul s-a prezentat la un consult la Spitalul Clinic SANADOR, la Prof. Dr. Victor Costache. „Eu am fost mereu împotriva operației clasice, deschise, indiferent cât mai aveam de trăit! Până la 44 de ani, nu găsisem un medic în care să am încredere și în niciun caz nu mai aveam vreo speranță să întâlnesc unul atât de bine pregătit, care să-mi salveze viața!” povestește Tudor.

Malformațiile cardiace sunt diagnosticate prin ecografie cardiacă și tomografie computerizată și pe baza acestor investigații se poate decide dacă este posibilă o intervenție minim invazivă. În cazul lui Tudor, informațiile au fost neconcludente, dată fiind complexitatea malformației cardiovasculare. De aceea, echipa de chirurgia inimii de la SANADOR, condusă de Prof. Dr. Victor Costache, a apelat la o inovație tehnologică: a printat un mulaj 3D al inimii pacientului, pe baza investigațiilor imagistice deja efectuate. În acest fel, specialiștii au putut stabili, cu mare precizie, dacă malformația poate fi corectată minim invaziv, fără deschiderea sternului. Din fericire, în cazul lui Tudor acest tratament a fost posibil, iar intervenția chirurgicală s-a desfășurat conform planului, fiind finalizată cu succes.

Evoluția pacientului a fost favorabilă și recuperarea rapidă. Tudor a petrecut mai puțin de 24 de ore în Secția de Terapie intensivă pentru Chirurgia Cardiovasculară și s-a externat după numai 5 zile de spitalizare. Acest lucru a fost posibil pentru că Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire intra- și postoperatorie, prin care bolnavul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenție și transferat rapid din secția de terapie intensivă în cea de specialitate.

„Mulțumesc din suflet domnului Prof. Dr. Victor Costache! Mi-a dăruit a doua viață, a doua șansă. M-am născut a doua oară! Pe măsură ce trece timpul mă simt tot mai bine!”, își încheie povestea Tudor, extrem de emoționat.

La SANADOR, pacienții pot beneficia de cele mai moderne tratamente de chirurgie cardiacă minim invazivă, realizate de experți în domeniu, cu o vastă experiență clinică și cu multiple stagii de perfecționare în importante centre de excelență internaționale. De curând, la Spitalul Clinic SANADOR, au fost inaugurate primul bloc operator complet digitalizat, prima sală hibridă din România și prima secție digitalizată de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are o autonomie completă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri