Video Moartea a doi copii este anchetată de DSP, dar și de Poliție. Ce suspiciuni au autoritățile

Data publicării:
intrare in comuna ramnicelu
Doi copii din Râmnicelu, județul Buzău, au murit la interval de o săptămână după ce au fost aduși la spital cu simptome asemănătoare Foto: captură video Digi24

Decesul a doi copii din localitatea Râmnicelu din județul Buzău este anchetat atât de DSP, cât și de poliție. În doar o săptămână, cei doi copii au murit, după ce au ajuns la spital cu simptome de meningită. În ambele cazuri, micuții ar fi fost aduși prea târziu la medic, pentru că ar face parte dintr-o comunitate religioasă reticentă la tratamentele medicale. Autoritățile se tem acum că ar fi vorba despre un focar de meningită.

O fetiță de 1 an și 1 lună din comuna Râmnicelu a ajuns în stare deosebit de gravă la spitalul din Râmnicu Sărat, în urmă cu două săptămâni. Medicii au decis să o transfere la o altă unitate, cu posibilități mai bune de tratament.

„Până la sosirea ambulanței, copilul a fost transportat în secția de terapie intensivă. Din nefericire, acolo a decedat în câteva minute”, a declarat Felicia Vasile, directorul medical al Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat.

O săptămână mai târziu, la același spital a fost adus un băiețel de trei ani, provenit tot din Râmnicelu. Simptomele lui semănau cu cele ale fetiței care a murit, dar părinții au refuzat inițial să-l interneze.

„Au revenit în jurul orei 15:00, cu copilul cu stare generală foarte alterată, cu erupție purpurică, tegumentară. S-a încercat abord venos, s-a aspirat copilul, dar în câteva minute s-a constatat decesul”, a povestit medicul Felicia Vasile.

Medicii suspectează că ambii micuții sufereau de meningită. Decesele au fost raportate la Direcția de Sănătate Publică Buzău, care face acum o anchetă.

„S-a infirmat deocamdată posibilitatea infecției COVID. O să așteptăm și histo-patologicul, care durează ceva mai mult și să vedem dacă va susține diagnosticul de meningocemie”, a declarat Carmen Scântei, epidemiolog-șef la DSP Buzău.

Comunitatea din care proveneau cei doi copii decedați are 2.700 de membri, dintre care 1.000 sunt minori. Majoritatea aparțin cultului penticostal.

„Concepția lor este să nu stea internați, să nu se interneze să stea la mâna unui medic. Nu vor”, spune Dumitru Stanciu, primarul din Râmnicelu. Întrebat de ce au astfel de concepții, edilul spune că „vin diferiți predicatori care-i învață să nu se vaccineze”.

Autoritățile susțin că i-au convins pe liderii comunității să sprijine desfășurarea anchetei epidemiologice a DSP.

„Am discutat cu medicul de familie și așteaptă ca părinții, membrii comunității, să vină cu copii pentru prelevare de probe”, a declarat subprefectul de Buzău, Gabriel Ilie.

Decesele celor doi copii sunt anchetate și de polițiști, care au deschis dosar penal de ucidere din culpă. Oamenii legii vor stabili dacă părinții sunt vinovați pentru că i-au dus pe cei mici prea târziu la spital. De asemenea, se va cerceta și dacă medicii au ținut cont și de prevederea legală potrivit căreia în cazul intervențiilor de urgență, nu mai este necesar consințământul aparținătorilor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri