Motivul pentru care tot mai mulţi copii din Dolj se îmbolnăvesc de cancer

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_386773696

În Dolj, localnicii privesc cu teamă activitatea centralei nucleare de la Kozlodui, din Bulgaria. Activitatea ultimului reactor al centralei construite cu tehnologie sovietică, în anii 70, a fost prelungită cu 10 ani. Oamenii care trăiesc în zonă dau vina pe centrală, între timp, pentru creşterea numărului de îmbolnăviri de cancer.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Vasile Berceanu locuieşte în comuna doljeană Gighera, localitate situată la 10 kilometri în linie dreaptă de Centrala de la Kozlodui. Bătrânul e convins că radiaţiile care vin de peste Dunăre i-au ucis soţia. Femeia a murit de cancer, în urmă cu câteva săptămâni.

Vasile Berceanu, localnic Gighera: Suferim. Cele mai multe decese în zona asta de aici până spre Băileşti şi până la Corabia, cele mai multe sunt decese de cancer.

Florea Neacşu, primar Gighera: Prima zonă periculoasă ar fi Calafat, Craiova, Corabia şi consider că Doamne fereşte se întâmplă un accident ca la Cernobîl nu mai avem timp să zicem Au!

De radiaţii vorbeşte toată lumea.

Localnică, Bechet: De aici cred că ni se trag atâtea boale. Păi aşa credem noi. De aici că înainte nu eram aşa. Înainte nu eram aşa bolnavi.

Adrian Glăvan, primar Bechet: Nu o vedem bună deloc. De când lucrează această centrală de la Koslodui şi din ce în ce se cunoaşte. În ultima perioadă au apărut frecvenţele anumitor boli mult mai mare ca în alte părţi

Medicii spun şi ei că, în ultimii ani, numărul îmbolnăvirilor de cancer în zonă a crescut.

D. Polixenia Stancu, şef Secţie Oncologie Pediatrică SCJU: În 2017, de exemplu, numărul de cazuri de leucemii acute a fost de trei ori şi jumătate mai mare faţă de cei doi ani anteriori, leucemii acute la copii. A apărut caz de lucemie la vârsta de şase luni. Jumătate din cazurile care au apărut la copii din judeţul Dolj au apărut în jumătatea inferioară a judeţului. Se știe că radiațiile intervin dintre factorii de mediu cu prioritate în etiologia cancerelor.

Oficial, autorităţile neagă că ar fi probleme.

Octavian Popa, purtător de cuvânt Agenţia de mediu Dolj: Analizele se efectuează zilnic la cele două staţii ale noastre de la Bechet şi de la Craiova. Valorile obţinute se încadrează în domeniul de variaţie al fondului natural pentru toţi indicatorii monitorizaţi.

Pe de altă parte, aproximativ 400 de craioveni au participat, pe 25 aprilie 2018, la un miting împotriva centralei nucleare și depozitului pentru deșeuri radioactive de la Kozlodui. Evenimentul a fost organizat de membrii Platformei Civice anti Kozlodui și a avut și o valență comemorativă, desfășurându-se cu o zi înainte de împlinirea a 32 de ani de la cel mai mare accident nuclear din istorie, cel de la Cernobîl. Mesajele vorbitorilor au fost puternice, iar mulți cetățeni au dorit să ia cuvântul și au rămas să discute cu organizatorii la finalul evenimentului, dovedind că îngrijorarea comunității este din ce în ce mai mare, iar craiovenii sunt tot mai conștienți de pericolul de la Kozlodui.

Centrala de la Kozlodui a fost construită în anii '70, cu tehnologie rusească. Singurul reactor rămas în uz, numărul 5 trebuia închis anul acesta, dar vecinii bulgari au reuşit să convingă autorităţile europene să îi prelungească durata de viaţă cu încă 10 ani, fără să mai consulte si partea română. În plus, autorităţile de la sud de Dunăre au început să construiască un depozit de materiale radioactive, chiar lângă Dunăre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri