OMS: Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani

Data publicării:
Male doctor in blue nitrile gloves, glasses and a respirator mask for protection holds a vaccine bottle and syringe for injection. Coronavirus Vaccin
Marea majoritate a vieţilor salvate de vaccinuri în ultimii 50 de ani - 101 milioane - sunt cele ale sugarilor. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani, echivalentul a şase vieţi în fiecare minut, potrivit unui studiu OMS publicat miercuri în revista ştiinţifică The Lancet. Datorită vaccinurilor, variola a fost eradicată, iar poliomielita este pe punctul de a fi eradicată, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) subliniază, într-un comunicat, că această estimare este "prudentă" deoarece studiul acoperă doar vaccinarea împotriva a 14 boli, printre care difterie, hepatita B, rujeolă, tuse convulsivă, tetanos şi febra galbenă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Vaccinurile sunt printre cele mai puternice invenţii din istorie, ajutând la prevenirea unor boli care erau cândva de temut", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în acelaşi comunicat.

"Datorită vaccinării, mai mulţi copii ca niciodată au reuşit să supravieţuiască şi să se dezvolte după vârsta de cinci ani decât în oricare alt moment al istoriei", a afirmat directoarea generală a Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Catherine Russell, notează sursa citată.

OMS, UNICEF, alianţa pentru vaccinuri Gavi şi Fundaţia Bill & Melinda Gates au organizat campania comună "Humanly Possible", care vizează sprijinirea eforturilor de vaccinare.

Aceste eforturi se lovesc uneori de opinii antivacciniste foarte puternice, alimentate de teorii ale conspiraţiei care circulă pe reţelele de socializare.

Studiul arată că marea majoritate a vieţilor salvate de vaccinuri în ultimii 50 de ani - 101 milioane - sunt cele ale sugarilor.

Astfel, vaccinarea împotriva celor 14 boli a contribuit în mod direct la reducerea mortalităţii infantile cu 40% la nivel mondial şi cu peste 50% în regiunea africană, potrivit OMS.

"Datorită vaccinurilor, variola a fost eradicată, poliomielita este pe punctul de a fi eradicată, iar odată cu dezvoltarea recentă a vaccinurilor împotriva unor boli precum malaria şi cancerul de col uterin depăşim limitele bolii", a subliniat directorul OMS.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri