Plămânul artificial împrumutat Spitalului de Urgență Sibiu va fi înapoiat: E de generație foarte veche și nu avem personal calificat

Data actualizării: Data publicării:
ventilator coronavirus terapie intensiva
Pacient intubat la terapie intensivă. Foto: GettyImages

Aparatul ECMO, cunoscut sub denumirea de „plămân artificial”, care a fost împrumutat de un spital privat din Sibiu, Spitalului Clinic Județean de Urgență, nu a fost folosit și va fi dat înapoi. Medicul șef al ATI spune că aparatul e de generație veche, iar consumabilele ajung după trei luni, scrie Mediafax.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au transmis punctul de vedere al medicului șef al Secției Clinice ATI, dr. Mihai Sava, referitor la plămânul artificial, pe care medicii din ATI nu îl folosesc, deși îl au la dispoziție, împrumutat de la un spital privat.

Potrivit SCJU, aparatul ECMO nu a fost folosit pentru că era de generație veche și ATI Sibiu nu are personal calificat pentru oxigenarea extracorporală. În plus, consumabilele pentru acest aparat vin cu termen de livrare de trei luni.

„Aparatul este de generație foarte veche (anul 2013) iar achiziționarea de materiale consumabile pentru acesta se poate face doar cu termen de livrare de 3 luni. Secția Clinică ATI a SCJU Sibiu nu dispune de personal calificat pentru derularea procedurii de oxigenare extracorporală a pacienților cu insuficiență respiratorie sau cardiacă iar calificarea acestora în centre specializate necesită un timp foarte îndelungat (câteva luni). În actualul context epidemiologic, secția nu dispune de personal excedentar care să urmeze aceste cursuri iar Clinica Polisano nu poate detașa, pe perioada pandemiei, personal calificat pentru această procedură”, au transmis reprezentanții Spitalului.

În plus, medicul șef ATI Sibiu spune că „studiile de specialitate au indicat că oxigenarea extracorporală la pacienții cu insuficiență respiratorie gravă secundară infecției cu Covid-19 nu aduce beneficii, mortalitatea fiind de aproape 100%”.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu transmit că după discuțiile cu reprezentații clinicii private și pentru a nu perturba activitatea acesteia, s-a decis ca, până la specializarea personalului Secției ATI în această procedură și până la achiziționarea consumabilelor necesare, aparatul să fie înapoiat.

Doi pacienți COVID-19 în stare gravă au fost duși, de la Sibiu la clinici din Germania, pe banii lor, deoarece nu li s-a putut asigura tratament cu aparat ECMO.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...