Primul vaccin împotriva acneei moderate și severe, în faza de testare clinică. În cât timp ar putea ajunge la pacienți

Data publicării:
Realistic,Close-up,Of,Female,Face,Showing,Acne,Before,And,After
Foto cu caracter ilustrativ. Shutterstock

Un vaccin experimental, aflat în faza de testare clinică, promite să trateze acneea moderată și severă, informează Live Science. Dacă va trece toate etapele de evaluare, serul ar putea deveni prima soluție de acest tip disponibilă pentru pacienți.

Acneea este o tulburare inflamatorie care determină blocarea foliculilor de păr și a porilor pielii, ducând la apariția coșurilor, cel mai frecvent pe față, partea superioară a brațelor, trunchi și spate. Afecțiunea poate avea numeroși factori declanșatori, inclusiv sensibilitatea la anumiți hormoni produși de organism, mai ales în perioada adolescenței, administrarea unor medicamente specifice sau predispoziția genetică. De asemenea, bacteriile de pe piele, precum specia Cutibacterium acnes, pot contribui la apariția acneei.

În prezent, compania farmaceutică Sanofi desfășoară un studiu clinic aflat într-o fază incipientă, pentru a testa siguranța și eficacitatea unui vaccin destinat adulților cu acnee facială moderată până la severă.

Noul vaccin ar putea „schimba fundamental peisajul tratamentelor pentru acnee”, a transmis un purtător de cuvânt al Sanofi pentru Live Science.

Un astfel de vaccin ar putea reprezenta o alternativă promițătoare la tratamentele actuale pentru acnee, care nu vindecă boala, necesită utilizare îndelungată și vin adesea cu efecte secundare neplăcute. Aceste tratamente includ retinoizi, antibiotice și contraceptive hormonale.

Totuși, testările noului vaccin sunt încă în faze preliminare, iar deocamdată nu există date publice care să confirme eficacitatea sa.

Sanofi desfășoară un studiu de tip Fază I/II. Acesta a început în aprilie 2024 și este programat să dureze până în 2027. În acest interval, compania intenționează să recruteze aproximativ 400 de adulți cu vârste între 18 și 45 de ani, care suferă de acnee facială moderată până la severă, definită printr-un anumit număr de leziuni active pe față.

O parte dintre participanți va primi una dintre cele trei doze ale vaccinului, aceștia urmând să fie injectați de până la trei ori pe parcursul studiului. Ceilalți participanți vor primi un „vaccin placebo”, adică o substanță care nu conține niciun ingredient activ, pentru a permite comparația și evaluarea siguranței și eficienței vaccinului.

Cum funcționează vaccinul 

Informațiile disponibile indică faptul că vaccinul este de tip ARNm și folosește o moleculă genetică numită ARN mesager pentru a introduce instrucțiuni în celulele organismului, astfel, odată ajuns în corp, vaccinul determină sistemul imunitar să atace anumite proteine.

În acest caz, ținta ar fi probabil proteinele produse de C. acnes, întrucât Sanofi a precizat că vaccinul urmărește să întărească răspunsul imun al pacientului împotriva anumitor tulpini bacteriene considerate responsabile de apariția acneei. C. acnes este bacteria principală asociată cu această afecțiune.

Există mai multe tratamente care pot ajuta la gestionarea simptomelor acneei. Acestea vizează diverși factori implicați în dezvoltarea bolii, precum sensibilitatea crescută a glandelor sebacee la hormoni sau bacteriile care declanșează inflamația.

De exemplu, antibioticele urmăresc să controleze populațiile bacteriene de pe piele, iar retinoizii stimulează producția de celule cutanate și ajută astfel la deblocarea porilor. Antibioticele și retinoizii pot fi aplicate local (sub formă de loțiuni sau creme) sau pot fi administrate oral. De asemenea, contraceptivele hormonale pot contribui la reducerea acneei prin reglarea nivelului de hormoni sexuali.

Aceste tratamente, însă, doar controlează simptomele, fără a combate cauzele profunde ale bolii. În plus, pot provoca efecte adverse, cum ar fi uscăciunea și iritarea pielii în cazul retinoizilor, iar în unele cazuri au fost asociate cu simptome psihologice precum depresia.

De asemenea, utilizarea îndelungată a antibioticelor poate favoriza apariția rezistenței bacteriene, ceea ce înseamnă că bacteriile nu vor mai răspunde la tratamentele uzuale.

Din acest motiv, Sanofi susține că există o nevoie considerabilă de noi opțiuni de tratament, pe care un vaccin le-ar putea oferi, idee susținută și de alți experți.

Când ar putea fi disponibil pentru pacienți

Sanofi afirmă că intenționează să publice rezultatele studiului Fază I/II „la momentul oportun”. Colectarea datelor este programată să se încheie în 2027, astfel că un eventual disponibil pe scară largă ar putea avea loc ulterior.

De obicei, trec aproximativ zece ani de la proiectarea unui vaccin până la licențierea și aprobarea sa pentru utilizare generală. Vaccinurile trebuie să treacă prin mai multe etape de testare.

Chiar dacă acest prim studiu de siguranță și eficacitate va oferi rezultate pozitive, va fi nevoie de testări suplimentare pentru ca vaccinul să ajungă în clinici.

Vor trebui răspunse mai multe întrebări, precum: cât de des va fi nevoie de administrare, cât timp vor dura efectele benefice și dacă vaccinul ar putea fi folosit preventiv, nu doar ca tratament pentru acneea deja apărută.

Sanofi plănuiește, de asemenea, să lanseze un alt studiu clinic de Fază I în 2027, pentru a testa eficiența vaccinului și la pacienți cu forme mai ușoare de acnee.

Sanofi nu este singura companie care lucrează la un vaccin anti-acnee, însă pare a fi cea mai avansată în proces.

De exemplu, un grup de cercetători din California a dezvoltat un vaccin care vizează o variantă a unei enzime numite hialuronidază produsă de C. acnes. Această variantă, produsă doar de bacteriile C. acnes implicate în apariția acneei, descompune parțial acidul hialuronic, o substanță protectoare naturală a pielii. Fragmentele de acid hialuronic rezultate declanșează apoi un atac din partea sistemului imunitar, generând inflamația caracteristică acneei.

La șoareci, acest vaccin a redus severitatea acneei cu 50% față de rozătoarele care nu au primit vaccinul. Pe baza acestor rezultate promițătoare, cercetătorii intenționează să inițieze și ei studii clinice, a declarat pentru Live Science dr. George Liu, profesor de pediatrie la Universitatea din California, San Diego, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului.

Liu a afirmat că ar fi „cu adevărat extraordinar” să contribuie la ajutorarea pacienților care au suferit mult din cauza acneei. Totuși, a avertizat că un vaccin cu adevărat eficient ar trebui să abordeze și alți factori, nu doar bacteriile, care contribuie la dezvoltarea bolii.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
George Simion, comentariu deplasat despre Nicușor Dan: “Aveți un candidat pe care-l susțineți. E autist...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Cum arată partenerul ideal pentru Sofía Vergara: „Să aibă la fel de mulți bani ca mine sau mai mulți, altfel...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...