Rafila, despre alimentele şi băuturile cu aspartam: Aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari

Data publicării:
Ministrul Sănătații, Alexandru Rafila, face declarații de presă la sediul Ministerului Sănătății din București pe 8 martie 2022.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila spune că un consum moderat de produse care conțin aspartam nu este nociv și că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantități mici”. Totuși, el a subliniat că nu recomandă nimănui să consume băuturi cu conținut ridicat de zahăr sau îndulcitor.

„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai.

Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de... bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV.

Rafila a precizat și că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.

„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează.

E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm.

Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi... partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat Rafila.

Aspartamul ar putea să fie declarat cancerigen

Aspartamul, un îndulcitor artificial folosite în mii de produse la nivel mondial, precum sucuri, înghețată sau gumă de mestecat, ar urma să fie declarat ca având posibil risc cancerigen pentru oameni, conform informațiilor Reuters.

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a realizat o cercetare privind siguranța aspartamului și va publica un raport luna viitoare.

Agenția se pregătește să catalogheze îndulcitorul drept „posibil cancerigen”. Asta presupune că există dovezi care leagă aspartamul de cancer, dar ele sunt limitate. IARC mai are alte două categorii, mai severe, în care poate cataloga produsele: „probabil cancerigen” și „cancerigen”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri