Tulpina sud-africană a fost identificată în România

Data actualizării: Data publicării:
ilustratie a coronavirusului sars-cov2 colorata
Reprezentare grafică a coronavirusului SARS-CoV2. Foto: Profimedia Images

Primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană au fost identificate în România. Este vorba de două persoane din București și Pitești.

Institutul Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile  a fost informat de către laboratorul MedLife că în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu SARS-COV-2, noua variantă Africa de Sud - Linia genetica B.1.351.

 Primul caz este o persoană de sex feminin, din Mun București, care provine dintr-un focar familial cu 3 cazuri de COVID-19, din care unul (cazul la care facem referire) a fost confirmat cu B.1.351.

Al doilea caz este un bărbat de cetățenie turcă, având județ de infectare Argeș, asimptomatic, testat la cerere în vederea plecării în Turcia, fără istoric de călătorie, fără contact cu caz confirmat. Sursa nu poate fi precizată.

Citește și: Unele tulpini ale virusului SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpi. Studiu

În urma analizării unui nou lot de 93 de probe în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului SARS-CoV-2, divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat primele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană de pe teritoriul României. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești.

Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.

Cele 93 de probe analizate în acest lot au fost prelevate în mod aleatoriu în perioada 20-24 februarie 2021, de la pacienți infectați și confirmați cu virusul SARS-CoV-2 în urma testării RT-PCT, probele fiind furnizate de Direcțiile de Sănătate Publică”, potrivit unui comunicat MedLife.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri