Vaccinarea în timpul sarcinii. Ce spun medicii despre riscuri și beneficii: “Există un vaccin, recent intrat pe piața românească”

Camelia Sinca Data publicării:
Ce vaccinuri se fac în sarcină. Foto Shutterstock
Ce vaccinuri se fac în sarcină. Foto Shutterstock

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) există o serie de vaccinuri sigure în sarcină, care nu prezintă niciun risc pentru mamă sau făt. Sandra Alexiu, medic și președinte al Asociației Medicilor de Familie din București a declarat pentru Digi24 care sunt principalele beneficii ale vaccinurile recomandate în sarcină.

Vaccinarea în timpul sarcinii este făcută doar de către medicul specialist, în urma recomandării acestuia, în funcție de beneficii și posibile riscuri, atât pentru mamă, cât și pentru făt.

Beneficiile vaccinării în sarcină

“Noi, medicii de familie, avem posibilitatea să vaccinăm femeile însărcinate pentru a proteja atât mama, cât și copilul. Vaccinând gravida, ajutăm mama să producă, dintr-o dată, un număr mare de anticorpi, care pot să traverseze bariera feto-placentară. Asta înseamnă că, anticorpii, pot trece din sângele mamei, prin cordonul ombilical, la placentă și apoi la copil.

(Anticorpii sunt molecule de dimensiuni mari care, ulterior, nu mai pot trece prin laptele matern, nu pot să traverseze cealaltă barieră de la canalele galactofore, pentru a ajunge la făt).

Odată cu vaccinarea în timpul sarcinii, mama este protejată și produce anticorpi care trec la făt, iar copilul se naște cu anticorpi gata formați.

Există vaccinuri care se recomandă gravidelor, iar ele sunt incluse atât în programul național de vaccinare, însă pot fi și achiziționate separat, contra cost, dar cu facilități extra.”, a declarat medicul de familie.

Vaccinuri recomandate femeilor însărcinate

"Primul vaccin pe care îl facem copiilor, noi, medicii de familie, este la șase săptămâni, minim, iar până atunci copiii sunt complet neprotejați dacă nu au anticorpi de la mama. Nevaccinarea mamei este și motivul pentru care, în prezent, avem în maternități și în spitalele de copii nou-născuți care fac tuse convulsivă și mor.

Avem la dispoziție, în România, un vaccin care se face gratuit în sarcină (în jurul săptămânii 31 de sarcină), cu scopul de a proteja atât mama, cât și copilul.

De asemenea, avem și vaccinul gripal, care este permis în orice moment al sarcinii.

Un alt vaccin permis în sarcină este cel contra difteriei, tetanosului și tusei convulsive, care se numește și ADACEL (Tdap), același vaccin cu cel pe care îl facem copiilor la vârsta de 14 ani în programul național (Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular pentru adulți). Acest vaccin este gratuit, se scrie pe rețetă și se eliberează din farmacie.

Și mai există încă un vaccin, recent intrat pe piața românească, dar nu atât de nou, deoarece în Europa se folosește deja, și anume un vaccin împotriva virusului sincițial respirator (VSR).

Infecția cu virusul sincețial respirator poate produce dezastre, deoarece afectează plămânii și produce o tuse prelungită (atât în cazul adulților, cât și a copiilor), simptom care poate duce la destabilizări ale plămânului și care poate lăsa, pe termen lung, sechele.

De asemenea, la sugari, virusul sincețial respirator poate duce la bronșită, respectiv inflamarea bronhiilor și a bronșiolelor, dar și la astm.

Vaccinul împotriva virusului sincițial respirator nu este inclus, încă, în schema națională și nu poate fi gratuit, însă există carduri de reducere pe care femeile însărcinate le pot primi fie de la medicul de familie, fie direct din farmacie, și le pot folosi la achiziționarea vaccinului.

Pachetele de servicii care sunt oferite femeilor în timpul sarcinii sunt decontate de Casa Națională de Asigurări

“Consultațiile prenatale pot fi făcute lunar la medicul de familie. Doar pentru gravidele care sunt încadrate într-o sarcină la risc se recomandă și consult la medicul obstetrician.

Medicii de familie pot trimite pacientele gravide, cu bilet de internare de o zi, în maternități, acolo unde sunt decontate, în prezent, analize, ecografii morfofetale și dublu test, acolo unde este cazul.

Recomandarea noastră este ca fiecare femeie să își urmărească atent sarcina, atât la medicul de familie, cât și de către medicul specialist obstetrician, când este necesar, pentru a se asigura că vor naște un copil la termen și sănătos.

Sunt afecțiuni care pot fi depistate în timpul sarcinii, odată cu controalele periodice la medic, și care pot fi tratate la timp, iar în felul acesta putem evita nașterea prematură sau alte probleme la naștere”, conchide medicul Sandra Alexiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ilinca Simion, prinsă cu minciuna! Adevărul despre soţia lui George Simion, trecutul şi studiile urmate
Digi FM
George Simion, comentariu deplasat despre Nicușor Dan: “Aveți un candidat pe care-l susțineți. E autist...
Pro FM
Sean Penn rupe tăcerea după ce Madonna l-a numit „iubirea vieții ei”: „Nu ne-a luat mult să realizăm adevărul”
Film Now
Dakota Johnson, sinceră ca niciodată: „A iubi pe cineva e cel mai înfricoșător și frumos lucru!” Actrița are...
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
Newsweek
Ce se întâmplă cu pensiile pe luna iunie? Guvernul face anunțul așteptat de 4.900.000 pensionari
Digi FM
Eugen Cristea, după moartea soției sale, actrița Cristina Deleanu: “O durere sfâșietoare. Nu a suferit mult...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, ovaționat cinci minute la Cannes 2025 pentru „Mission: Impossible 8”. Răspuns misterios legat de...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...