Vitamina care poate reduce riscul apariției cancerului de colon. Medic: „Contribuie la absorbția calciului la nivel intestinal”

Camelia Sinca Data actualizării: Data publicării:
Beneficiile vitaminei D. Foto Shutterstock
Beneficiile vitaminei D. Foto Shutterstock

Vitamina D este unul dintre cei mai importanți micromutrienți esențiali pentru buna funcționare a organismului. Este responsabilă de menținerea nivelului normal de calciu și fosfor în organism, susține sănătatea creierului și joacă un rol important în consolidarea sistemului imunitar. Potrivit specialiștilor, un nivel optim de vitamina D asigură protecție împotriva inflamației intestinale și poate reduce semnificativ riscul de cancer de colon.

Termenul de vitamina D se referă, de fapt, la mai multe forme ale vitaminei, dintre care două sunt cele mai importante pentru organism, respectiv: vitamina D2, ergocalciferol - derivată din plante și vitamina D3, colecalciferol - care poate fi luată din produse de origine animală și suplimente alimentare.

Care sunt beneficiile vitaminei D

“Rolul cel mai important al vitaminei D în corp este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor în sânge, acțiune esențială pentru funcționarea întregului organism.

Un aport optim de substanță în corp contribuie la reducerea inflamației din corp, la absorbția calciului la nivel intestinal, dar și la funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Vitamina D este necesară pentru creșterea și remodelarea osoasă. În absența ei, oasele pot deveni fragile și își pot pierde din rezistență și densitate.”, a declarat pentru Digi24 medicul Cornel Brotac, specialist în recuperare medicală, cu competențe în medicina alternativă și regenerativă

Vitamina D este asociată cu reducerea riscului de cancer de colon

Potrivit studiilor efectuate, vitamina D oferă protecție împotriva inflamațiilor intestinale, acțiune care ar putea reduce semnificativ riscul apariției cancerului de colon.

Vitamina D acționează ca un antioxidant pentru reducere inflamației din corp și poate fi considerată un adjuvant în prevenirea bolilor autoimune, sprijinind comunicarea între celulele nervoase ale organismul și reglarea tensiunii arteriale.

Cercetătorii au descoperit că un aport total de vitamina D de 300 UI (Unități Internaționale) pe zi a fost asociat cu un risc cu aproximativ 50% mai mic de a dezvolta cancer colorectal cu debut precoce. Studiile au fost realizate pe participanți adulți care aveau cancer colorectal (CCR) sau precursori ai acestuia, ori pacienți care aveau o deficiență de vitamina D și cărora li s-au administrat suplimente de vitamina D, ca parte a studiului.

“Pacienții care sunt diagnosticați cu boli cronice precum afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială sau infecții dese la nivelul organismului pot suferi forme mai grave de boală în contextul deficitului de vitamina D.

De asemenea, persoanele care suferă de boli autoimune precum boala celiacă sau boala Crohn, boli hepatice sau renale se pot confrunta cu o carență de vitamina D, deoarece boala nu permite intestinelor să absoarbă o cantitate suficientă de substanță în sânge. În acest caz, medicul poate recomanda administrare subcutanată (injecție) a vitaminei.”, a mai precizat medicul Cornel Brotac.

Semne că ai nevoie de vitamina D

 „Un sistem imunitar scăzut, cu răceli dese, o senzație de oboseală și dureri ce pot apărea la nivelul întregului corp, în special la nivelul oaselor, dar și senzație de slăbiciune și fragilitate, inclusiv oscilații în greutate, pot fi semne comune ale deficitului de vitamina D în corp.

Limitele normale ale cantităii de vitamina D din organism pentru o persoană sănătoasă sunt cuprinse între: 20 nanograme/ml și 50 ng/ml.  Un nivel mai mic de 20 ng/ml indică un deficit de vitamina D în organism.”

Vitamina D poate fi administrată în două moduri: pe cale orală și intravenos

„Necesarul zilnic de vitamina D se recomandă de către medicul specialist. Doza zilnică poate să difere în funcție de vârstă și perioada anului, de la 600 de UI (unități internaționale) pe zi, până la 1000 de UI/zi.

Pe cale orală este recomandată vitamina D lipozomală, deoarece este mai eficientă din punct de vedere al absorbției în organism datorită încapsulării în lipozomi. (Lipozomii sunt structuri microscopice sferice, alcătuite din straturi de molecule asemănătoare cu membranele celulare ale organismului uman). Este important să se administreze vitamina D împreună cu complexul de vitamina K (K2 MK 7 și K2 MK 4) și Magneziu pentru a evita depunerea de aterom.”, conchide Cornel Brotac, medic specialist de recuperare medicală, cu competențe în medicina alternativă și regenerativă.

(Ateromul, placa de aterom, este o formațiune/leziune, o substanță grasă care se poate dezvolta pe pereții arterelor/vaselor de sânge).

În perioada verii, riscul de a avea deficit de vitamina D este mai scăzut

„Pielea expusă la soare alimentează organismul cu vitamina D și, astfel, în perioadele de vară, nevoia de suplimentare a substanței nutritive în corp este mai mică. În perioadele în care nu există o expunere la soare, dar și în perioadele stresante, în care organismul este mai solicitat, cantitatea mare și oscilațiile de cortizol în sânge pot să inhibe absorbția și transferul de vitamina D în organism. În aceste cazuri, în mod special, este nevoie de o suplimentare a vitaminei.", a explicat sursa Digi24.

Acest articol nu înlocuiește sfaturile unui medic specialist. Orice schemă de tratament sau recomandare de consum trebuie să vină din partea unei persoane autorizate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Gestul uluitor făcut de George Simion faţă de Ilinca, în secţia de votare! Imaginile vorbesc de la sine
Digi FM
„Frumusețea ei nu are vârstă”. Fanii, fermecați de Angelina Jolie la Cannes 2025. Apariție impresionantă a...
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
„Mamă și fiică? Poate surori!”. Lindsay Lohan își uimește fanii cu o fotografie în care apare alături de Dina...
Adevarul
Drogații și persoanele fără adăpost au pus stăpânire pe cel mai mare aeroport din Spania. Pericol pentru...
Newsweek
Cu cât cresc pensiile contributive, pensii militare și de urmaș în 2025? Cine ia mai mulți bani?
Digi FM
Ce avere are faimoasa Dua Lipa. Este cea mai tânără persoană dintre cei mai bogați britanici sub 40 de ani
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Meryl Streep și Martin Short, sărut pasional pe platourile de filmare. Cei doi se întâlnesc de „mai bine de...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...