Scafandrii specializați în distrugerea minelor marine merg la Costinești. Forțele Navale: "O misiune dificilă, starea mării nu e bună"

Data actualizării: Data publicării:
locul exploziei de la Costinesti
Scafandrii specializați în distrugerea minelor marine merg la Costinești. FOTO: Captură Digi24

O echipă de scafandri specializați în distrugerea dispozitivelor explozive merge la Costinești cu o navă a Gărzii de Coastă, după ce în zonă a avut loc o explozie puternică, a declarat la Digi24 Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale. El a precizat că este o misiune dificilă și că din cauza vîntului foarte puternic, "starea mării nu e chiar bună".

Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale, a declarat la Digi24 că o echipă de scafandri specializați în distrugerea dispozitivelor explozive merge la Costinești cu o navă a Gărzii de Coastă, ca să investigheze situația.

"Vântul bate cu putere dinspre larg spre țărm, starea mării nu e chiar bună. Vizibilitatea în apa e destul de scăzută.

Este o misiune dificilă pentru scafandri. După ce vor ajunge acolo vom avea mai multe informații.

De la începutul războiului din Ucraina până acum, scafandrii noștri au neutralizat cinci mine marine în aria noastră de responsabilitate", a spus Pavel.

El a explicat și care este protocolul care se aplică în astfel de situații. 

"Se pune în aplicare un plan de cooperare insterinstituțională, între autoritățile cu rol în situații de acest gen, noi avem detașament de scafandri, nave specializate și tehnică necesară pentru misiuni de neutralizare a minelor marine. Aceste mine sunt un pericol nu numai pentru navigație, ci și pentru activitățile de la mal.

E o misiune cu grad dificil de risc, conform procedurilor, scafandrii inspectează întâi mina marină, montează explozibilul pe mină și detonează încărcătura de la distanța de siguranță", a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale.

"Cu privire la explozia semnalată în această dimineață în zona digului din zona Costinești, Garda de Coastă verifică situația la fața locului. În ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmează să se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat in vederea evaluării situației și intervenției pentru neutralizare, in măsura în care mina este identificată", a comunicat Biroul de presă al Forțelor Navale.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri