Scandalul „puiului vopsit”. Șeful ANPC: Nu putem profita de naivitatea nimănui. Analizele dovedesc clar contaminarea cu salmonella

Data actualizării: Data publicării:
Shelves,With,Fresh,Meat,In,Supermarket
Foto: Shutterstock

Scandalul „puiului vopsit” continuă. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a reacționat după ce directorul executiv al ANSVSA, Mihai Ponea, l-a acuzat că induce oamenii în eroare privind puii galbeni și cu salmonella. „E absolut jenant”, spune șeful ANPC, care, la rândul său, acuză producătorii că profită de „naivitatea consumatorului”.

Șeful ANPC spune că această practică folosită de producători, de a hrăni puii cu anumite furaje care să le dea culoarea galbenă, nu este toxică, nici pentru păsări, nici pentru om. Cu toate acestea, Horia Constantinescu afirmă că este o practică înșelătoare și că producătorii profită astfel de naivitatea consumatorilor.

„În opinia noastră, a ANPC, vorbim despre o practică comercială înșelătoare. Lucrurile acestea conduc la o decizie de tranzacționare pe care probabil consumatorul nu ar lua-o. Conform discuțiilor pe care le-am purtat cu colegii mei, noi considerăm că este obligatorie transmiterea acestor informații către consumatori, în sensul că producătorii să nu profite de o publicitate subliminală, prin asocierea acestor pui galben artificial cu puii cu care eram obișnuiți la țară.

Lucrurile astea, odată transmise consumatorilor, am convingerea că vor fi altfel evaluate deciziile acestora. Trebuie să înțelegem că nu putem profita de naivitatea nimănui, mă refer la consumatorul mediu informat, și să le punem pe masă produse ce doar ca aspect sunt așa cum se așteaptă”, a declarat Horia Constantinescu, la Digi24.

Întrebat dacă ar trebui dat un act normativ care să îi oblige pe producători să treacă aceste detalii pe ambalaje, șeful ANPC a răspuns: „Informarea corectă și completă a consumatorilor este obligatorie de peste 30 de ani în țara noastră. Noi nu considerăm că e nevoie de acest act normativ, atât timp cât avem acte normatie care obligă producătorii să informeze consumatorii despre toate caracteristicile unui produs”.

Două tulpini periculoase de Salmonella

Horia Constantinescu a precizat că inspectorii ANPC au descoperit salmonella periculoasă în mai multe ferme din țară.

„E absolut jenant. Analizele noastre dovedesc clar că unele produse sunt contaminate cu salmonella. Și de la Institutul Sanitar Veterinar avem confirmarea că vorbim despre două dintre tulpinile periculoase ale acestei contaminări. Toate aceste lucruri încearcă să fie risipite într-un mod jenant. În acest moment avem inclusiv o alertă la nivel european privind această situație”, a adăugat Șeful ANPC.

Legat de acuzațiile apărute în spațiul public cu privire la momentul în care a decis să transmită aceste informații, chiar în ziua în care și-a anunțat candidatura la Primăria orașului Constanța, Horia Constantinescu a răspuns: „Cât timp am demarat această acțiune cu mult timp înainte să aflu că voi fi desemnat pentru poziția de candidat la nivelul orașului Constanța, ar însemna ca toți cei șapte ani de activitate să fie dedicați acestui moment ipotetc. Aș putea fi privit ca un descendent al lui Nostradamus. Nu, mi-am făcut treaba exact așa cum trebuie, fără să iau în calcul aceste ipoteze”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a a avertizat într-o postare pe Facebook că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată. În aceste condiţii, afirmă Constantinescu, ne confruntăm cu un "atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi".

De asemenea, șeful ANPC a precizat că acești pui devin „un pericol pentru sănătatea noastră ” dacă „adăugăm și ingredientul salmonella”, descoperit în unele ferme din țară.

După aceste afirmații, directorul executiv al ANSVSA, Mihai Ponea, l-a acuzat pe Horia Constantinescu că induce în eroare oamenii cu afirmații legate de puiul vopsit și cu salmonella. Ponea a declarat la Digi24 că fiecare lot de păsări care se sacrifică în ferme e testat de salmonella și că din cele 2500 de tipuri de bacterie, doar două sunt periculoase, produsele la care sunt identificate acestea fiind retrase de pe piață. "Consumatorii trebuie să știe că noi nu mâncăm carne sterilă, doar produsele sterile din conservă nu conțin bacterii. Orice aliment pe care punem mâna are salmonella", a spus șeful ANSVSA.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri