Adina Vălean: UE încurajează mersul mai des cu trenul. „Sperăm ca infrastructura din România să facă un salt calitativ important”

Data actualizării: Data publicării:
Un tren CFR oprește în stație.
Trenuri CFR, în stație. Foto: Facebook / CFR

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a precizat UE  va propune noi politici şi regulamente la nivel european pentru dezvoltarea tranportului pe calea ferată, în condiţiile în care Europa îşi propune reducerea emisiilor de carbon în domeniul transporturilor cu 90% până în 2050. Vălean a menţionat că România are acces la fonduri europene pentru transport şi şi-a exprimat speranţa ca într-un viitor cât mai scurt infrastructura din ţara noastră să facă un salt calitativ important.

„Se cere să se găsească metode prin care să reducem emisiile de CO2 la nivel european şi, dacă vorbim numai de transporturi, acestea trebuie reduse cu 90% până în 2050. Este enorm şi vă amintesc că nu vorbim numai de maşini, care sunt vizibile în viaţa noastră de zi cu zi, dar sunt şi alte moduri de transport foarte poluante. Dacă e să ne gândim numai la transportul maritim global în lume, sunt foarte multe emisii în maritim, foarte multe în transportul rutier, dar şi în aviaţie, chiar şi în calea ferată, deşi pare unul dintre cele mai sustenabile mijloace de transport. Asta face ca noi să propunem politici, regulamente la nivel european, pentru a face o tranziţie către această nouă formă de mobilitate care să fie mai sustenabilă. Asta înseamnă mai multă cale ferată”, a declarat Adina Vălean, conform Agerpres.

Vălean a optat în favoarea asigurării unei mai bune conectivităţi pe calea ferată, ceea ce înseamnă mai multe călătorii cu trenul, mai multă libertate de mişcare şi posibilitatea de a trece graniţele într-un timp scurt cu costuri mici.

„Aceasta şi pentru autorităţile din România, dar şi în centrul preocupărilor noastre de transport la nivel european este un element cheie”, a punctat comisarul european.

Adina Vălean, primită la Palatul Victoria de premierul Nicolae Ciucă

Adina Vălean a menţionat că printre proiectele Comisiei Europene începute deja se află legătura între trenuri şi tineri.

„Proiecte pe care le-am făcut şi la Bruxelles şi sper să le aducem şi în România privind tinerii şi calea ferată. Reprezintă un moment de dezbatere în societate, un moment bun, pentru că România are acum acces la foarte multe fonduri europene, foarte multe instrumente financiare şi decizia autorităţilor din România, decizia Guvernului a fost ca o foarte bună parte din aceste fonduri să meargă către infrastructura de transport, în primul rând feroviar şi rutier. Sperăm ca într-un viitor cât mai scurt infrastructura din România să facă un salt calitativ important”, a spus oficialul european.

Comisarul european Adina Vălean se află în aceste zile la Bucureşti. Vălean s-a întâlnit luni la Palatul Victoria cu premierul Nicolae Ciucă. Cei doi oficiali au discutat despre dezvoltarea infrastructurii de transport din România, conform unui comunicat de presă al guvernului României.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a reafirmat angajamentul ferm al Guvernului privind investițiile în dezvoltarea infrastructurii naționale de transport. A exprimat aprecieri pentru inițiativa lansată de comisarul Vălean privind constituirea unui grup de lucru dedicat identificării de soluții pentru creșterea absorbției fondurilor europene de către România în ceea ce privește proiectele de infrastructură de transport.

Premierul Ciucă a arătat că circumstanțele actuale necesită o mai mare flexibilitate în aplicare unor reguli care pot afecta transportatorii. Referindu-se la implicațiile pachetului legislativ european Fit for 55 asupra domeniului transporturilor, prim-ministrul României a subliniat că atingerea obiectivelor de decarbonare în sectorul transporturilor este o sarcină tot mai complexă într-un sector afectat de multiple crize și care ar trebui să poată crește pentru a avea capacitatea de finanțare a tranziției ecologice.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...